PUTIN OCENIO SITUACIJU U NAGORNO-KARABAHU: Rusija ostaje privržena trilateralnim sporazumima

Novosti online

25. 05. 2023. u 23:24

RUSIJA ostaje privržena stavu o rešavanju situacije u Nagorno-Karabahu u okviru trilateralnih sporazuma između Moskve, Jerevana i Bakua, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

ПУТИН ОЦЕНИО СИТУАЦИЈУ У НАГОРНО-КАРАБАХУ: Русија остаје привржена трилатералним споразумима

Foto: EPA

Ruski predsednik je nakon trilateralnog sastanka s liderima Jermenije i Azerbejdžana, Nikolom Pašinjanom i Ilhamom Alijevom, koji je trajao oko 20 minuta, ocenio da se situacija u Nagorno Karabahu razvija u pravcu rešavanja problema.

- U celini, prema mom mišljenju, bez obzira na teškoće i probleme kojih još ima dosta, ipak se situacija razvija u pravcu rešavanja tih problema. Jedan od tih pravaca jeste rad na saobraćajnoj komunikaciji - rekao je Putin.

On je istakao da su nerešeni problemi u vezi s Nagorno Karabahom čisto tehničkog karaktera i dodao da će se vicepremijeri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana sastati za nedelju dana i razgovarati o tehničkim pitanjima o Karabahu.

Ruski predsednik je, takođe, rekao da lideri Jermenije i Azerbejdžana smatraju da sva pitanja u odnosima dveju zemalja mogu biti rešena.

Pre trilateralnog susreta, Putin je imao i odvojene sastanke s Pašinjanom i Alijevom.

Pašinjan je tokom odvojenog sastanka s Putinom rekao da su pogranične i carinske službe Jermenije spremne da obezbede normalan prelaz svih transportnih sredstava i vozova, između ostalog i preko teritorije Jermenije.

Kako je dodao, Jermenija očekuje da će i Azerbejdžan biti otvoren za prevoz jermenskog tereta u Rusku Federaciju i Iran na paritetnoj osnovi. Istakao je da se nada i da će azerbejdžanska železnica biti otvorena za jermenske vozove preko Nahičevanja (eksklava Azerbejdžana) i Azerbejdžansku Republiku, na primer u Rusku Federaciju i u Islamsku Republiku Iran.

Premijer Jermenije je dodao da očekuje da će se ovo pitanje rešiti na osnovu suvereniteta i nadležnosti zemalja.

Jermenija i Azerbejdžan su ranije danas dogovorili međusobno priznanje teritorijalnog integriteta.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAŠTITA OD DRONOVA - Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)