ŽITO IZ UKRAJINE POSVAĐALO EVROPU: Zemlje EU nezadovoljne načinom na koji se rešava problem jeftinih žitarica koje izvozi Kijev

Ukrajinsko žito je podelilo Evropsku uniju. Ministri poljoprivrede trinaest zemalja članica poslale su pismo Evropskoj komisiji, kritikujući način na koji evropska izvršna vlast upravlja ovom situacijom. Brisel je kritikovan posle odluke da uputi dodatnu pomoć od 100 miliona evra, namenjenu poljoprivrednicima određenih istočnoevropskih zemalja čije je tržište sada preplavljeno jeftinim ukrajinskim žitom.

ЖИТО ИЗ УКРАЈИНЕ ПОСВАЂАЛО ЕВРОПУ: Земље ЕУ незадовољне начином на који се решава проблем јефтиних житарица које извози Кијев

Foto: Tanjug/AP Photo

Naime, Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka su prethodno zaustavile ili značajno smanjile uvoz žitarica iz pravca Ukrajine, uz objašnjenje da je ovaj masivni uvoz doveo do značajnog pada cena na njihovom unutrašnjem tržištu, što je izazvalo proteste dela poljprivrednika.

Na ovaj problem ukazuje "Juroaktiv" u tekstu pod nazivom "Uvoz ukrajniskih žitarica: Brisel pod vatrom kritika zbog nedostatka transparentnosti". Evropska komisija je odlučila da dodatnu pomoć uputi iz fondova Zajedničke poljoprivredne politike, posle čega su navedene zemlje podigle restrikciju na uvoz žitarica, podseća "Juroaktiv".

U pismu koje su sredinom ovog meseca resorni ministri uputili Evropskoj komisiji, ističe se zabrintost zbog toga što je odluka doneta bez konsultovanja zemalja članica i što bi to moglo da dovede do različitog tretmana unutar zajedničkog tržišta. Zabrinuti su i zbog toga što bi to moglo da stvori opasan presedan kojim bi mogle da se rešavaju i neke druge situacije na sličan način.

Mnogima se, jednostavno, ne dopada to što su poljoprivrednici navedenih država tretirani na drugačiji, privilegovan način od ostalih, samo zato što su u njihovim zemljama odlučili da zaustave uvoz ukrajinskog žita. Berlin je stava da sve zavisi i od toga da li se u pojedinim zemaljma, poput Poljske, vodi ispravna poljoprivredna politika, sa dobrim savetima proizvođačima, kao i da je to nacionalno pitanje, tražeći da budu uspostavljeni objektivni uslovi za pružanje pomoći.

"Juroaktiv" takođe navodi i glasine da evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski planira da se kandiduje za visoku političku funkciju u svojoj zemlji, Poljskoj, kao i da mnogi objašnjavaju odluku Poljske da zaustavi uvoz žitarica iz Ukrajine, željom da zadovolji glasače.

A ŠPANCI?

Ističe se da i druge zemlje imaju razloge da im se pomogne. Kao primer se između ostalog navodi situacija u Španiji, čiji su poljoprovrednici značajno pogođeni sušom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TRAMP ISPRED SUDA NA MENHETNU: Nije mi dozvoljeno da govorim