SAVETNIK ZA NACIONALNU BEZBEDNOST BELE KUĆE: Nema datuma za početak obuke ukrajinskih pilota na F-16

P. Z. S. / newsweek.com

20. 05. 2023. u 20:17

ODLUKA predsednika Džoa Bajdena na samitu Grupe sedam da otvori put Ukrajini da dobije američke borbene avione F-16 od saveznika SAD mogla bi da bude prekretnica u ratu između Ukrajine i Rusije.

САВЕТНИК ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ БЕЛЕ КУЋЕ: Нема датума за почетак обуке украјинских пилота на Ф-16

Foto Tanjug/AP


Ali otvoreno je pitanje koliko će vremena trebati ukrajinskim pilotima da budu obučeni da upravljaju F-16, i kada će borbeni avioni zaista krenuti na bojno polje.

-Neću da postavljam raspored koliko će trajati obuka, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven u subotu na samitu G7 u Hirošimi, u Japanu.

Ove godine, najviši politički zvaničnik Pentagona, Kolin Kal, rekao je Kongresu da je najbrži rok za slanje F-16 u Ukrajinu i obuku pilota godina i po.

Bajdenova administracija "neće zaokružiti datum u kalendaru" za proces obuke, rekao je Saliven novinarima na pitanje da li je procena Pentagona i dalje najverovatniji scenario.

Bajdenova odluka da dozvoli saveznicima SAD da snabdevaju Ukrajinu F-16 zasnovana je na novoj fazi rata, rekao je Saliven, dok se Ukrajina priprema za veliku kontraofanzivu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski traži od SAD i zapadnih saveznika borbene avione otkako je Rusija započela invaziju u februaru 2022. Ali Bela kuća je to odbila, iz zabrinutosti da bi F-16 mogli da se koriste za gađanje ciljeva u Rusiji i dalju eskalaciju tenzije sa Moskvom.

FOTO: EPA

Džejk Saliven

-Ništa se nije promenilo u pogledu pristupa administracije Ukrajini, rekao je Saliven. On je dodao da „sve sposobnosti koje su Sjedinjene Države dale Ukrajini dolaze sa osnovnom tvrdnjom da Sjedinjene Države ne omogućavaju ili podržavaju napade na rusku teritoriju“.

Zelenski je Bajdenov potez nazvao „istorijskom odlukom“ i rekao da planira da razgovara o „praktičnoj primeni“ raspoređivanja F-16 u Ukrajini kada poseti samit G7.

Očekuje se da će Zelenski nastupiti na samitu u nedelju, što je upečatljiv događaj koji je držao rat u Ukrajini u centru pažnje na sastanku najbogatijih svetskih demokratija.

Zelenski je retko napuštao Ukrajinu od početka rata, iako je nedavno putovao u Ujedinjeno Kraljevstvo, druge delove Evrope i Bliski istok kako bi izgradio međunarodnu podršku Ukrajini.

Ostaje nejasno koje će ih zemlje koje poseduju F-16 poslati u Ukrajinu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je ove nedelje da će bezbednosni savez razgovarati o slanju F-16 u Ukrajinu na sastanku u junu.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je u saopštenju na Tviteru da će Ujedinjeno Kraljevstvo sarađivati sa nekoliko saveznika kako bi pomoglo da se borbeni avioni dovezu u Ukrajinu.

-Velika Britanija će raditi zajedno sa SAD i Holandijom, Belgijom i Danskom kako bi Ukrajina dobila borbene vazdušne sposobnosti koje su joj potrebne, rekao je Sunak.

Vojni analitičari su takođe pozdravili tu vest, tvrdeći da bi ona mogla imati veliki uticaj na rat i podvukli stalnu posvećenost međunarodne koalicije Kijevu.

-Strateški efekat daljeg podsticanja savezničke podrške Ukrajini mogao bi biti čak i veći od taktičke prednosti koju donose F-16, rekao je za Njuzvik Džordž Baros, ruski analitičar iz Instituta za proučavanje rata.

Zamah za jačanje ukrajinskih vazdušnih snaga dolazi kada su lideri G7 takođe postigli poseban sporazum o povećanju ekonomskih sankcija Rusiji.

Zemlje G7 najavile su planove za jačanje sankcija ruskoj ekonomiji i ograničavanje njene mogućnosti nabavke vojne tehnologije koja je Moskvi potrebna za rat u Ukrajini. Sjedinjene Države su na samitu objavile i sopstvene planove za uvođenje novih sankcija Rusiji.

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!