RAT U UKRAJINI: Putin pohvalio vagnerovce i rusku vojsku za akcije u Bahmutu; VSU kreće u kontraofanzivu? (FOTO/VIDEO)

Novosti online

20. 05. 2023. u 07:26 >> 01:01

RAT u Ukrajini danas je ušao u 451. dan. Žestoke borbe i dalje se vode u Bahmutu. Ruska vojska izvela je juče seriju napada raketama i dronovima na ciljeve u Ukrajini. Prema tvrdnjama ruskog ministarstva odbrane, sve mete su pogođene. Američka televizija En-Bi-Si navodi da SAD i saveznici planiraju da isporuče Kijevu lovce F-16, ali postoji mogućnost da oni neće biti dostavljeni direktno od Vašingtona, već iz arsenala drugih savezničkih zemalja.

РАТ У УКРАЈИНИ: Путин похвалио вагнеровце и руску војску за акције у Бахмуту; ВСУ креће у контраофанзиву?  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Budanov: Šef GUR na Krimu? Samo na optuženičkoj klupi

Šef vojne obaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov moći će da dođe u Sevastopolj samo ako u gradu bude održan tribunal nad ukronacistima.

Foto Arhiva

Kiril Budanov


Ranije je Budanov u intervjuu rekao da će prvi posetiti svoj rodni grad Sevastopolj posle „pobede”, dok je sve stanovnike Krima nazvao ljudima sa „modifikovanom psihom” koji podležu „pravičnoj odgovornosti”, u odnosu na „ određene ljude za svoje postupke“ podrazumeva se samo „fizičko uništenje“.

 

Putin pohvalio Vagnerovce i rusku vojsku

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je Bahmut "oslobođen", nakon čega je ruski predsednik Vladimir Putin čestitao paravojnoj organizaciji Vagner i pripadnicima Oružanih snaga Rusije na zauzimanju tog ukrajinskog grada.

Foto Tanjug/AP

Snimak podizanja ruske zastave nad oslobođenim Artjomovskom (VIDEO)

Ruska vojska podglaje zastavu Ruske Federacije nad oslobođenim Artjomoskom.

Italija ne da lovce F-16

Italija nema na raspolaganju lovce F-16 koje bi mogla da isporuči Ukrajini, ali može da učestvuje u obuci pilota, izjavila je premijer Italije Đorđa Meloni pred odlazak iz Horošime gde je učestvovala na samitu G7.

Ruska artiljerija sprečila rotaciju jedinica VSU (VIDEO)

Ruske snage su uz pomoć višecevnih raketnih lansera „Tornado-G“ sprečile pokušaj ukrajinske vojske da izvede rotaciju na području Luganske Narodne Republike.

Foto RIA

Prema rečima neimenovanog komanda ta iz artiljerijske trupe Zapadnog vojnog okruga ruske vojske, njegova četa koja je bila na borbenom dežurstvu uočila je pokušaj ukrajinske vojske da izvede rotaciju, međutim, konstantnim granatiranjem to je sprečeno.

 

Specijalni izaslanik Pekinga u Moskvi

Specijalni izaslanik Pekinga za rešavanje ukrajinske krize Li Hui očekuje se u Moskvi sledeće sedmice.

Li, koji je deset godina bio ambasador u Rusiji, krenuo je sredinom maja na evropsku turneju u okviru koje će posetiti Moskvu, Kijev ali i Poljsku, Francusku i Nemačku.

Foto Tanjug

Rogov: Poklon za Zelenskog

Lider zaporoškog pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov rekao je da je oslobađanje Artjomovska simbolični "poklon" ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom koji je pre četiri godine postao predsednik.

Podsetio je i da je tačno pre godinu dana oslobođen Marijupolj.

Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP, File/Vikipedija

 

Vazdušna uzbuna u Ukrajini

Proglašena je uzbuna za vazdušni napad u Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Alarm u regionima oglasio se u 20.12 (poklapa se sa moskovskim vremenom). Vazdušna uzbuna objavljena je i u delovima Zaporoške, Hersonske oblasti i DNR koje kontroliše Kijev.

 

VSU demantuje da je Bahmut pao

Ukrajinska vojska demantovala je danas da je ruska privatna paravojna organizacija "Vagner" preuzela potpunu kontrolu nad Bahmutom i saopštila da njene trupe tamo nastavljaju borbu.

-To nije tačno. Naše jedinice se bore u Bahmutu, izjavio je za Rojters portparol ukrajinske vojske Serhij Čerevatji nakon što je vođa "Vagnera", Jevgenij Prigožin objavio da je nad ukrajinskim gradom Bahmutom postignuta potpuna kontrola.

Zamenik ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar izjavila je danas da je situacija u Bahmutu kritična i da ukrajinske trupe drže odbranu u jugozapadnom delu grada.

Foto Tanjug/AP

Rogov: Ruski sistemi PVO uspešno su odbili napad Oružanih snaga Ukrajine na Tokmak

Vladimir Rogov, predsednik pokreta „Mi smo uz Rusiju“, rekao je da su ruski sistemi PVO uspešno odbili napad Oružanih snaga Ukrajine na Tokmak (Zaporoška oblast).

-Razlog za eksplozije u Tokmaku. Hvala Bogu, u ovom gradu Zaporoške oblasti uspešno je odradila ruska protivvazdušna odbrana, presrećući udar militanata VSU na civile, napisao je on na svom Telegram kanalu.

Rogov je ranije rekao da su se dogodile dve eksplozije u Tokmaku (Zaporoška oblast).

Arhiva

 

Podoljak: Moskva nesmetano proizvodi rakete

Rusija ima mogućnost da zaobiđe sankcije i dobije tehnološke proizvode potrebne za pravljenje projektila. Ali 11. paket sankcija to treba da spreči i zatvori mogućnost da Ruska Federacija dobije bar nešto.

Ovo je izjavio savetnik šefa kabineta predsednika Mihail Podoljak u intervjuu za Kanal 24. Prema njegovim rečima, ovaj problem je težak, ali se postepeno rešava.

Foto printskrin youtube military update

 

Pušilin: Simboličan dan oslobođenja Bahmuta

V.d. lidera DNR Denis Pušilin rekao je da ima posebne simbolike u tome što je Artjomovsk oslobođen baš danas, podsetivši da su se pre godinu dana na ovaj dan predali poslednji ukrajinski vojnici u Marijupolju.

Foto: Printskrin Youtube/ Solovьёv LIVE

Denis Pušilin

 

Mišel i Zelenski u Hirošimi

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel sastao se sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim na marginama samita G7 u Hirošimi. On je tom prilikom rekao da će EU zajedno sa G7 nastaviti da vrši udare na privredu Rusije.

Foto: Printscreen/Jutjub

Nove sankcije Rusiji

Novi paket antiruskih sankcija koje sprema EU obuhvatiće preko 90 kompanija širom sveta koje zaobilaze sankcije, izjavila je predsednik EK Ursula fon der Lajen.

"Imamo ozbiljnu nameru da sprečimo zaobilaženje sankcija. I upravo zbog toga je u 11. paketu sankcija više od 90 kompanija širom sveta za koje imamo jasne dokaze da krše ograničavajuće mere, odnosno izvoze robu pod sankcijama u Rusiju preko trećih država", rekla je ona u intervjuu nemačkoj televiziji ZDF.

VSU namerno raspoređivao teško naoružanje među zgradama

Ukrajinska vojska namerno je raspoređivala naoružanje i postavljala položaje pored stambenih objekata u Artjomovsku kako bi što više civila poginulo, saopštio je ruski Istražni komitet.

Foto Tanjug/AP

 

Ukrajinske brigade napustile Bahmut, uvod u kontraovanzivu (MAPA)

Nakon odlaska 60. i 93. Ombr, kao i 241. brigade Teritorijalne odbrane VSU iz jugozapadne periferije Bahmuta, jurišni odredi Vagner PMC-a potpuno su oslobodili grad. Do 25. maja, biće sprovedeno čišćenje teritorije od prisustva ukrajinskih formacija.

Uprkos dugotrajnom uspehu, situacija napred se odnosi samo na aktivnu fazu. Oružane snage Ukrajine izgubile su desetine hiljada ljudi tokom odbrane Bahmuta i Soledara, međutim, delovi strateške rezerve nisu bili uključeni.

Ilustracija telegram rybar

Nove formacije iz sastava 9. i 10. vojnog korpusa nalaze se u pozadini područja i pripremaju se za napad. U radio-presretanju pripadnika oružanih snaga oružanih snaga, treća dekada maja je primećena kao mogući početak ofanzive.

 

 

Kijev: Odluka o isporuci lovaca F-16 Ukrajini već doneta

Zapadne zemlje već su donele odluku o isporuci lovaca F-16 Kijevu, izjavio je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Kako je istakao, Ukrajini će biti isporučene „rakete dugog dometa, kao i avijacija“.

- Ostala su dva pitanja o kojima se intenzivno razgovara, kao i uoči formiranja tenkovske koalicije. To su odluke koje su praktično već donete. Želim da shvatite – zemlje (Zapada) su donele odluku. Oni već shvataju da će nam isporučiti sve to oružje, uključujući F-16. Sada se rešavaju pitanja kako da se to logistički pokrene - rekao je Podoljak, prenosi „24 kanal“.

Ruske snage oslobodile Artjomovsk

Ruske snage uspostavile su punu kontrolu nad Artjomovskom, saopštio je osnivač "Vagnera" Evgenije Prigožin.

Prema njegovim rečima, u toku dana oslobođen je poslednji deo grada, uključujući i jednu višespratnicu.

Ruske snage su izašle na put ka selu.

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- U pravcu Artjomovska jurišni odredi nastavljaju borbe za oslobađanje zapadnog dela grada. Likvidirano je više od 95 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika;

- Ruski sistemi PVO presreli su ukupno 12 projektila američke proizvodnje „hajmars“ i krstarećih raketa „storm šedou“ koje je Kijevu isporučila Velika Britanija. Presretnuta je i jedna avionska bomba američke proizvodnje GBU-32;
- U pravcu Kupjanska za dan je uništeno do 55 ukrajinskih vojnika, kao i haubica D-20;
- U području mesta Kislovka u Harkovskoj oblasti sprečeno je delovanje ukrajinske diverzantske izviđačke grupe;
- U pravcu Krasnog Limana likvidirane su dve ukrajinske diverzantske izviđačke grupe. Protivnik je izgubio preko 60 vojnika;
- U pravcu Donjecka za dan je likvidirano do 210 ukrajinskih vojnika, jedan tenk, haubica „krab“ poljske proizvodnje kao i haubica D-20;
- U području Avdejevke uništena su dva skladišta municije i raketno-artiljerijskog oružja 110. mehanizovane brigade ukrajinske vojske;
- U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu nanet je poraz protivniku u području Ugljedara i likvidirano je do 85 ukrajinskih vojnika;
- U pravcu Hersona likvidirano je preko 30 ukrajinskih vojnika;

Čerevatij potvrdio da Rusi šalju pojačanja u Bahmut

Pored Vagnerovaca, Rusija šalje vazdušno-desantne i motorizovane jedinice u Bahmut, izvestio je 20. maja Sergej Čerevatij, portparol Istočne operativne komande Ukrajine.

Prema njegovim rečima, zauzimanje Bahmuta ostaje glavni prioritet ruske vojske, napominjući da Moskva želi "neku vrstu trofeja" za svoje napore.

U protekla 24 sata, ruske i ukrajinske snage su, kako se izveštava, učestvovale u 17 okršaja kod Bahmuta, tokom kojih su 92 ruska vojnika poginula, a 156 je ranjeno, prema ukrajinskim tvrdnjama.

Čerevatiji je dodao da su ruske snage granatirale ukrajinske odbrambene položaje 414 puta.

Zelenski pozvao Modija da se pridruži ukrajinskoj formuli mira

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je danas da je pozvao Indiju da se pridruži ukrajinskoj formuli mira tokom razgovora sa indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Dvojica lidera sastala su se na marginama samita Grupe sedam (G7) u Japanu, preneo je Rojters.

Zelenski je naveo na Telegramu da je sa Modijem razgovarao i o potrebama Ukrajine u deminiranju i mobilnim bolnicama.

Ovo je bio njihov prvi susret tet-a-tet od početka rata.

Rusi tvrde da su likvidirali komandira jedinice "Edelvajs"

Ruski vojnici likvidirali su navodno Nikolaja Golovatjuka, komandanta jednog od bataljona 10. zasebne brdsko-jurišne brigade "Edelvajs" Oružanih snaga Ukrajine.

Potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko tvrdi da je Golovatjuk izdavao naredbe da se granatira Luganska republika.

- Likvidacija Golovatjuka je samo još jedna etapa u ispunjavanju zadataka koje je postavio Vrhovni komandant, a to je denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine - rekao je on.

Maročko je rekao da je brigada učestvovala u borbama na teritoriji Donbasa od 2015. godine i da je pokušavala da zauzme grad Debaljcevo u DNR tokom operacije Černuhin-Debaljcevo.

- Nacionalistički bataljon Aidar je svojevremeno postao deo ove jedinice Oružanih snaga Ukrajine. Nikolaj Golovatjuk je apsorbovao sve negativne aspekte povezane sa nacionalizmom, radikalizmom i, naravno, fašizmom - tvrdi Maročko.

Zemlje G7 protiv korišćenja energije kao oružja

Lideri zemalja G7 složili su se da naprave plan za suprotstavljanje rizicima poput korišćenja energije kao oružja, što prema njihovim navodima rade Rusi.

- Radićemo zajedno kako bismo osigurali da pokušaji da se ekonomska zavisnost pretvori u oružje propadnu. Izvukli smo pouke iz nedavnih incidenata "veponizovanja" energetske i drugih ekonomskih zavisnosti i čvrsto stojimo protiv takvog ponašanja - dodali su oni.

Britanski obaveštajci: Rusi prebacuju pojačanja u Bahmut

U poslednja četiri dana, ruska vojska je verovatno premestila nekoliko bataljona u sektor Bahmuta, izvestila je britanska obaveštajna služba.

Posle ukrajinskih uspeha na Bahmutovim bokovima i rastuće zabrinutosti oko pouzdanosti Vagnera, Rusija verovatno nastoji da ostvari bar neki nivo uspeha u ratu, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva.

Ovaj potez predstavlja ozbiljnu obavezu jer Rusija zadržava samo nekoliko "slobodnih" jedinica u Ukrajini.

Zelenski stigao u Japan

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sleteo je u Japan gde bi trebalo da se sastane sa svetskim čelnicima na samitu G7 u Hirošimi.

Ukrajinci gađali Mariupolj

Ukrajinske trupe gađale su u subotu ujutru raketama dugog dometa Mariupolj, ali u ovom udaru nije bilo žrtava, piše TASS.

- Jutros je ponovo došlo do granatiranja. Hvala Bogu, nije bilo žrtava. Oni rade sa raketama dugog dometa, njihov tip se precizira - rekao je zvaničnik policije.

Kako je TASS-u precizirao očevidac, oko 06.25 četiri rakete su oborene od strane PVO sistema.

Dejstvo ruskih "Akacija"

Savčuk: Ruski artiljerci pogodili tri ukrajinske brigade

Artiljerci ruske borbene grupe "Centar" napali su tri brigade Oružanih snaga Ukrajine (APU) u rejonu Serebrjanski, rekao je za TASS šef pres centra grupe Aleksandar Savčuk.

- U sektoru Torsk u oblasti Serebrjanski, snage i sredstva izviđanja grupe trupa "Centar" otkrili su kretanje ljudstva i tehnike 81. aeromobilne brigade, 58. motorizovane pešadijske brigade i 25. vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine. Usled vatrenog udara artiljerijskih jedinica grupe "Centar", neprijatelj je pretrpeo značajne gubitke u ljudstvu i tehnici - tvrdi on.

IPR: Ukrajinski kontranapadi eliminsali mogućnost opkoljavanja Bahmuta

Američka analitička kuća "Institut za proučavanje rata" saopštila je da su ukrajinski kontranapadi u blizini Bahmuta poslednjih dana verovatno eliminisali mogućnost ruskog opkoljavanja tog grada.

- Kontranapadi su primorali ruske trupe da izdvajaju oskudne vojne resurse za odbranu od ograničenih i lokalizovanih ofanzivnih napora, kao što je ukrajinska komanda verovatno nameravala - piše IPR.

Ukrajinske trupe napredovale su do 500 metara u nekim oblastima linije fronta u Bahmutu od 18. do 19. maja, rekao je Čerevatiji. IPR je saopštio da su ukrajinske snage takođe napredovale 1.000 metara u drugoj oblasti.

Ruski padobranci dobili kamuflažne uniforme nove generacije

Zelenski dolazi u Japan na samit G7

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovaće u Japan, gde će sutra učestvovati na samitu lidera G7 u Hirošimi, što će biti njegov prvi dolazak u ovu azijsku zemlju otkako je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Japanska vlada potvrdila je da će Zelenski učestvovati poslednjeg dana trodnevnog sastanka G7, što je signal da G7 snažno podržava Ukrajinu u odbrani od Rusije, prenela je agencija Kjodo.

FOTO: AP/Tanjug

 

Prvobitno je trebalo da Zelenski učestvuje na samitu putem video linka, ali je izrazio veliku želju da dođe u Japan, saopštilo je japansko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Nakon što smo pažljivo razmotrili dnevni red samita i raspored, odlučili smo da održimo sednicu o Ukrajini, u ličnom prisustvu predsednika Zelenskog, poslednjeg dana samita - navodi se u saopštenju.

"Strana": Eksplozije u Kijevu

U Kijevu su se rano jutros čule eksplozije, piše "Strana.ua".

Vazdušna opasnost u ukrajinskoj prestonici počela je u 00.41 časova.

BONUS VIDEO: ZAŠTITA OD DRONOVA - Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (12)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!