PARLAMENTARNI IZBORI U GRČKOJ: Šta kažu ankete?

Tanjug

20. 05. 2023. u 18:56

U GRČKOJ se u nedelju održavaju parlamentarni izbori u, kako navode analitičari, duboko podeljenom političkom pejsažu, gde nijedna stranka nema izglede da osvoji većinu mesta u parlamentu.

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ У ГРЧКОЈ: Шта кажу анкете?

FOTO: Tanjug/AP

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da stranka premijera Kirijakosa Micotakisa, konzervativna Nova demokratija, vodi ispred partije levičara Aleksisa Ciprasa, Sirize, koja je vladala Grčkom od 2015. do 2019. na vrhuncu grčke dužničke krize, preneo je Rojters.

Ovi izborni delimično proporcionalni sistem znači da će pobednik biti malo verovatan ukoliko ne osvoji više od 46 odsto glasova, nakon čega će dva glavna rivala morati da pronađu potencijalne saveznike ili što je verovatnije, doći će do održavanja novih izbora za mesec dana, navodi agencija.

Posle izbora, ako se potvrde prognoze, tri vodeće stranke - Nova demokratija, Siriza i Socijalistički PASOK, dobiće, redom, po tri dana da pokušaju da formiraju vladu.

Nova demokratija, sa rejtingom od 32 do 37 odsto, u teoriji bi mogla da se udruži sa PASOK-om, koji zauzima treće mesto sa 8 do 11 odsto glasova podrške. Te dve stranke su stavile svoj istorijski animozitet na stranu i vladali su Grčkom tokom dužničke krize.

Međutim, premijer Micotakis (55), rekao je u intervjuu za Rojters da bi više želeo jaku jednopartijsku vladu.

- Iskustvo nas je u Grčkoj naučilo da su jednopartijske vlade mnogo stabilnije od koalicionih vlada - istakao je Micotakis.

Podrška Sirizi se kreće između 27 i 31 odsto, a ankete pokazuju da bi Siriza morala da se udruži sa više od dve stranke, uključujući PASOK, da bi osvojila većinu u parlamentu koji ima 300 mesta. Jedan od potencijalnih partnera mogao bi da bude njegov bivši ministar finansija, marksista Janis Varufakis, koji vodi malu stranku Mera25.

Međutim, odnosi između njih dvojice su zahladili od 2015. godine kada je Varufakis morao da podnese ostavku kako bi pomogao Ciprasu da dobije treći sporazum o spasavanju Grčke sa zajmodavcima iz evrozone. Varufakis je zato isključio ulazak u koaliciju sa Sirizom.

Tu je i Grčka komunistička partija koja ima podršku između pet i šest odsto birača, koja je, takođe, odbacila mogućnost da uđe u koaliciju ili podrži manjinsku vladu. Ako se brojevi ne budu složili, vodećim kandidatima možda će biti potrebna podrška desničarskog lidera Kirijakosa Velopulosa, TV voditelja koji radi pola radnog vremena, čija je stranka Grčko rešenje ušla u parlament 2019.

I Velopulos je odbacio moguće koalicije, u intervjuu za Mega TV ove nedelje, ocenivši dve glavne stranke "nepouzdanim partnerima".

BONUS VIDEO: ZAŠTITA OD DRONOVA: Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OŠTRIM PREDMETOM NASRNUO NA TRI ŽENE: Policija savladala napadača, više osoba završilo u bolnici