VOJNA POMOĆ FRANCUSKE UKRAJINI: Zelenski iznenada u Parizu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski došao je u nedelju uveče u iznenadnu, javnosti nenajavljenu posetu Francuskoj. Iz Jelisejske palate su poručili da je razgovor između dvojice predsednika bio usmeren na odgovore za hitne potrebe Ukrajine, na vojnom i humanitarnom planu. Na dnevnom redu su bile i dugoročne perspektive za povratak mira u Evropi, naročito na osnovu plana koji je predložio Zelenski, kome je Francuska dala punu podršku.

ВОЈНА ПОМОЋ ФРАНЦУСКЕ УКРАЈИНИ: Зеленски изненада у Паризу

Foto Tanjug/AP

Emanuel Makron je oko 21.30 uz postrojenu Republikansku gardu srdačno dočekao u Jelisejskoj palati Zelenskog koji se pojavio u vojnim pantalonama i duksu. Ranijom Makronovom izjavom da ne treba poniziti Rusiju, zahladneli su odnosi između njega i Zelenskog, ali su sada ponovo pokazali prisnost. Makron je, dočekujći ga, gostu iz Ukrajine rekao da se "bori za Evropu".

Ukrajinski predsednik je, posle Nemačke, odakle je došao francuskim avionom, za radnom večerom u Parizu tražio diplomatsku, humanitarnu, ali naročito vojnu podršku, pred najavljenu kontraofanzivu. Poručio je da na svakom njegovom dolasku u Pariz, defanzivni i ofanzivni kapaciteti Ukrajine rastu. Prethodno je bio u februaru. Sa juče dobijenih 2,7 milijardi, nemačka vojna pomoć Ukrajini se ukupno popela na 17 milijardi, dok je francuska pomoć do sinoć iznosila 13 milijardi. Zelenski pre svega u Parizu traži municiju i tenkove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024