PRILEPIN DUHOM JAČI OD TERORISTA: Poznati ruski pisac oporavlja se posle napada ukrajinskih službi i čeka drugu operaciju

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

13. 05. 2023. u 07:06

JEDAN od najprevođenijih ruskih živih pisaca, Zahar Prilepin, koji se nalazi u bolnici posle atentata koji je na njega izvršen šestog maja u selu Pionersko, 50 kilometara udaljenom od Nižnjeg Novgoroda, moraće uskoro još na jednu operaciju.

ПРИЛЕПИН ДУХОМ ЈАЧИ ОД ТЕРОРИСТА: Познати руски писац опоравља се после напада украјинских служби и чека другу операцију

Sa gubernatorom Nižnjeg Novgoroda, Foto Printskrin

U bolnicu u Nižnjem Novgorodu već su došli vodeći stručnjaci iz moskovskih medicinskih instituta koji će posavetovati hirurge kako da fiksiraju prelomljene kosti na Prilepinovljevim obema nogama. To je potvrdio ruski ministar zdravlja Mihail Muraško.

Tek kad prođe i druga operacija, a svi se nadaju da će biti uspešna, Zahar Prilepin će moći na kućni oporavak. Poznati pisac se inače dobro oseća, on je čovek jakog duha i već se šali sa ljudima koji ga obilaze.

Čim se osvestio posle anestezije koju je dobio pred prvu operaciju nogu, Zahar je u šali kazao: "Bog ima sa mnom druge planove i zato nisam poginuo."

- Demoni, javljam vam, vi nikoga ne možete da preplašite. Bog postoji, on je na našoj strani i mi ćemo pobediti - poručio je Prilepin.

U prvom razgovoru sa novinarom "Pravde Nižnjeg Novgoroda", Zahar je iz bolničke sobe poručio: "Pokušaji neprijatelja da me ubiju neće izmeniti moje planove da budem u redovima Ruske garde u Donbasu."

Printskrin

Sada Prilepin priča da su mu još 2017. godine pretili Ukrajinci da će ga njihove diverzantske grupe likvidirati. Tada je Zahar bio u Donjeckoj narodnoj republici i ratovao je protiv ukrajinskih neonacista. U Donjecku, gde se on nalazio, dva puta je pronađen eksploziv tamo gde je živeo.

Za razliku od povređenog Prilepina kojeg rane nisu slomile, terorista Aleksandar Permjakov (29) koji je postavio na seoskom putu i aktivirao protivtenkovsku minu brzo je "propevao", čim su ga istog dana uhapsili lokalni policajci dok je izlazio iz obližnje šume gde se skrivao posle atentata. Permjakov je vrlo brzo priznao da je po zadatku ukrajinskih službi došao u Nižnji Novgorod i jedno vreme analizirao prilaze kući Zahara Prilepina.Na kraju je terorista kukavički završio rečima: "Ja se kajem za to što sam napravio."

Odmah posle diverzije ruske agencije i sajtovi su objavili informacije da je za volanom bio vozač i telohranitelj, saborac Zaharova iz Donbasa Aleksandar Šubin (27). Kasnije je u bolnici Zahar ispričao da je on bio za volanom, a Aleksandar Šubin na susednom sedištu u "audiju 7". Upravo sa te desne strane automobila točak je prešao preko mine koja je eksplodirala i raznela Šubina.

Posle priznanja teroriste Permjakova, ruski istražni organi su u Podmoskovlju pronašli kuću gde su teroristi imali protivtenkovske mine i mogućnost da ih aktiviraju sa distance.Naravno da terorista nije bio sam i da je imao pomagače koji su pratili kretanje i planove Prilepina. Ruski istražni organi tvrde da je ta diverziona ukrajinska grupa imala desetak učesnika.

Predsednik Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin kazao je da su diverzanti mine držali u Moskovskoj oblasti. Sada policija traga za ostalim učesnicima u toj krvavoj akciji.

- Tu diverzantsku akciju temeljito su pripremile ukrajinske službe. Pronašli smo sklonište gde su čuvali mine i eksploziv, a nadamo se da ćemo pohvatati i saučesnike - kaže Bastrikin.

Kritikovao je begunce

PREDSEDNIK partije "Pravedna Rusija" Sergej Mironov je izjavio da se ponosi svojim partijskim kolegom Prilepinom i poželeo mu da ga Bog čuva. Mironov je nazvao Prilepina pravim ruskim piscem. Poznato je da su kroz istoriju mnogi ruski pisci dobrovoljno odlazili na front. Prilepin je, inače, oštar kritičar onih kulturnih stvaralaca koji su godinama uživali privilegije, a zatim su, kad je zapucalo, pobegli u Izrael ili u baltičke zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije