(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Eksplozija u Černigovskoj oblasti

Novosti onlajn

09. 05. 2023. u 07:36 >> 22:52

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini, 440. dan.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Експлозија у Черниговској области

Foto: Profimedia/Ilustracija

Eksplozija u Černigovskoj oblasti

Kako javlja agencija AFP, kod Artjomovska je poginuo njihov novinar Arman Solden.

On je bio fotoreporter, a u Ukrajini je radio od septembra 2022. godine.

Detalji pogibije novinara nisu saopšteni.

Mediji prenose i da se čula jaka eksplozija u Černigovskoj oblasti.

Blinken o kontraofanzivi

Ukrajina je od Zapada dobila sve oružje koje joj je potrebno da bi „bila uspešna“ u pokušaju kontraofanzive, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Kao što sam više puta rekao, ne radi se samo o naoružanju, već i o obuci, kako bi Ukrajina mogla da servisira sisteme koje smo im mi isporučili. I veoma je važno, naravno, da imaju prave planove. Prema mojoj sopstvenoj proceni, oni imaju sve, u svim oblastima, da nastave da budu uspešni - rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim ministrom spoljnih poslova Džejmsom Kleverlijem.

Nema švedskih aviona za Kijev

Švedska ne planira da šalje borbene avione u Ukrajinu, saopštio je ministar odbrane kraljevine Pol Jonson.

Šta uključuje novi američki paket pomoći Ukrajini?

Kako proizilazi iz dokumenta, paket uključuje „dodatne PVO sisteme i municiju“, „opremu za integraciju zapadnih PVO sistema, raketa i radarskih stanica sa ukrajinskim sistemima PVO“, „municiju za suzbijanje bespilotnih letelica“, artiljerijske granate kalibra 155 mm.

Nova pomoć Ukrajini

Pentagon najavljuje novi paket vojne pomoći Ukrajini od 1,2 milijarde dolara.

Vagner počeo da dobija municiju

Šef ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin rekao je da su, prema preliminarnim podacima, njegove trupe počele da dobijaju municiju koja im je bila potrebna.

Prigožin je o tome govorio dok je izveštavao o teškim borbama u gradu Bahmutu na istoku Ukrajine, preneo je Rojters.

Rusija ispalila 15 krstarećih raketa na Kijev

Rusija je noćas ispalila oko 15 krstarećih raketa na Kijev, što je drugi napad u dva dana na glavni grad Ukrajine, a protivvazdušne jedinice ukrajinske vojske oborile su sve projektile, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

- Kao i na prvoj liniji fronta, planovi agresora su propali - naveo je na Telegramu šef kijevske vojne administracije Serhij Popoko, preneo je Rojters.

Današnji napadi došli su dan nakon što je Rusija poslala najveću grupu dronova u obnovljenim vazdušnim udarima koji su počeli pre 10 dana, nakon zatišja od početka marta.

Novi paket antiruskih sankcija EU 

Novi paket antiruskih sankcija EU usredsrediće se na to kako se suprotstaviti zaobilaženju postojećih ograničenja, rekla je predsednik EK Ursula fon der Lajen na pres konferenciji sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu.

Ona je dodala i da je EU, uvodeći deset paketa sankcija, uzdrmala potencijale Rusije.

Istovremeno, agencija Blumberg je javila da je nemački kancelar Olaf Šolc spreman da predloži ukidanje principa jednoglasnog donošenja odluka.

Zelenski: Očekujem nove sankcije Rusiji, ukinuti trgovinska ograničenja prema UKR

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da je o pitanjima odbrane, sankcija Rusiji i evropskim integracijama, razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Foto: Tanjug/AP photo

Vašington post: Velika Britanija se „očigledno sprema“ da pošalje Ukrajini rakete dugog dometa

Velika Britanija se „očigledno sprema“ da pošalje Ukrajini rakete dugog dometa, piše američki list „Vašington post“ pozivajući se na dokument koji je objavio Međunarodni fond za podršku Ukrajine.

Kako je precizirano, neimenovani britanski zvaničnik je istakao da konačna odluka o tome još nije doneta. Međutim, ne navodi se o kom tipu raketa se radi, kao ni kada bi bile poslate i u kojoj količini.

Ursula fon der Lajen doputovala u Kijev

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je saopštila da se nalazi u Kijevu gde će razgovarati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Foto: Tanjug/AP photo

Nova pomoć iz SAD

Sjedinjene Države bi tokom dana mogle da objave o novom paketu vojne pomoći Kijevu u vrednosti od 1,2 milijarde dolara, javlja AP, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Cilj ovog paketa pomoći je jačanje PVO.

Ruske snage sprečile desant snaga Kijeva na levu obalu Dnjepra

Jedinice ruske vojske sprečile su desant ukrajinskih snaga na levu obalu Dnjeopra u Hersonskoj oblasti sa sedam čamaca.

Ruske snage stavile su pod kontrolu sva ostrva na ušću Dnjepra u Hersonskoj oblasti, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Vazdušna opasnost u čitavoj Ukrajini

Na čitavoj teritoriji Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost. U Kijevu je odjeknula jaka eksplozija, rekao je poslanik Rade Aleksandar Gončarenko.

BONUS VIDEO: 

DRONOVI IZNAD KREMLjA: Snimak neutralisanja jedne od dve letelice iznad Putinove rezidencije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!