RAT U UKRAJINI: Snažne eksplozije u Odesi; Ukrajinci će pokušati da zauzmu Zaporošku nuklearku

Novosti online

07. 05. 2023. u 07:16 >> 23:31

RAT u Ukrajini ušao je u 438. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Снажне експлозије у Одеси; Украјинци ће покушати да заузму Запорошку нуклеарку

Tanjug

Eklozije u nekoliko ratnih oblasti

Snažna eksplozija odjeknula je i u Nikolajevskoj oblasti. Meta bi mogla biti skladište oružja ili goriva.

Eksplozije u Kijevskoj i Černigovskoj oblasti.

Snažne eksplozije u Odesi

Snažne eksplozije odjekuju u Odeskoj oblasti. Navodno, na meti napada našao se, između ostalog i most Zatoke, preko kojeg iz Rumunije stiže gorivo i zapadno oružje. Međutim, neki ukrajinski mediji smatraju su mete bogle biti i ukrajinske rezerve. Gađan je i aerodrom Školjni odakle ukrajinske snage lansiraju dronove.

U istočnim i južnim oblastima Ukrajine čuje se sirena za vazdušnu opasnost.

Vazdušna opasnost u Dnjepropetrovskoj oblasti

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine i delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

FOTO: AP/Tanjug

Rogov: Ukrajinskoj strani dodeljena je uloga statista

Planovi ukrajinske vojske za kontraofanzivu u Zaporoškoj oblasti uključuju i pokušaj zauzimanja Zaporoške nuklearne elektrane, izjavio je za Sputnjik lider pokreta „Zajedno sa Rusijom” Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, strategiju i taktiku predstojeće kontraofanzive u Zaporoškoj oblasti, razradili su američki i britanski pokrovitelji ukrajinskih snaga, uključujući iz različitih bezbednosnih resora.

- Ukrajinskoj strani dodeljena je uloga statista i izvršilaca zločinačkih naloga - zaključio je Rogov.

Pušilin o izvozu hrane iz DNR

Utovaren je prvi brod sa žitom u luci u Marijupolju, rekao je na svom Telegram kanalu vršilac dužnosti predsednika republike Denis Pušilin.

Prema njegovim rečima, organizacija izvoza hrane iz DNR oživeće jedan od najvažnijih sektora privrede – poljoprivredu.

"Situacija na istočnom frontu je napeta"

Komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski posetio je 6. maja Donbas, gde je, između ostalog, sa komandantima razgovarao o merama za jačanje odbrane Bahmuta (Artjomovska), prenosi ukrajinska agencija UNIAN.

Prema rečima ukrajinskog komandanta, situacija na istočnom frontu je napeta, ali pod kontrolom. Aleksandar Sirski je primetio da se ruske trupe pregrupišu. Poslednjih dana pojačan je intenzitet napada iz teškog naoružanja, koristi se naprednija oprema, rekao je Aleksandar Sirski. To, prema njegovim rečima, ukazuje na planove da se zauzme Bahmut i nastavi ofanziva.

Grosi: Situacija na području Zaporoške nuklearke postaje opasna

Situacija u oblasti Zaporoške nuklearne elektrane postaje sve neizvesnija i potencijalno opasna, navodi se u izjavi generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija na sajtu agencije.

Foto: Press Service of National Nuclear Energy Generation Company Energoatom via AP

- Izuzetno sam zabrinut zbog potpuno realnih pretnji po nuklearnu bezbednost sa kojima se nuklearka suočava. Moramo da delujemo sada kako bismo sprečili pretnju od ozbiljne nuklearne katastrofe - ističe se u izjavi.

Petar Pavel: Ukrajina ne bi trebalo da žuri u „kontraofanzivu”

Ukrajina ne bi trebalo da žuri u „kontraofanzivu” jer neće imati „drugu šansu” ove godine, rekao je češki predsednik Petar Pavel britanskom listu Gardijan.

- Očigledno, oni (Ukrajinci) i dalje imaju osećaj da nemaju sve što im je potrebno za uspešan početak operacije... Biće krajnje nepovoljno za Ukrajinu ako ova kontraofanziva ne uspe, jer neće imati drugu šansu, bar ove godine - rekao je Pavel.

MO Rusije o situaciji u Artjomovsku (Bahmutu)

Ruski jurišni odredi nastavljaju da sprovode ofanzivna dejstva i zauzeli su dve četvrti u severozapadnom i zapadnom delu Artjomovska, saopštilo je MO Rusije.

"Vagner" dobija oružje

Vođa „Vagnera“ Jevgenij Prigožin saopštio je da će ta grupa dobiti municiju i naoružanje, a da će komandant Združenih snaga Rusije u zoni specijalne vojne operacije, general Sergej Surovikin, koordinisati njenu saradnju s Ministarstvom odbrane Rusije.

"Rusija ne može da izgubi"

Rusija ne može da izgubi u ukrajinskom sukobu, ona pojačava svoje snage i imaju artiljerijsku prednost u odnosu na SAD, izjavio je američki predsednički kandidat Robert Kenedi Mlađi u intervjuu za „All-in Podcast“.

Balističkim raketama napadnut Krim

Ukrajinske snage izvele su u subotu napad na Krim balističkim raketama „grom 2“ iz grada Zaporožja koji je pod kontrolom Kijeva, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Napad na Krim je izveden iz grada Zaporožje. Tamo je ranije prebačen i raspoređen sistem ‘Grom 2’. Njega stalno skrivaju u industrijskim preduzećima grada, prevozeći ga iz jednog pogona u drugi. Ali mislim da ćemo ga pre ili kasnije uhvatiti i tamo će stići... raketa  - rekao je Rogov.

Oštećen gasovod u granatiranju Belgorodske oblasti

U ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti u Rusiji, na granici sa Ukrajinom, tokom noći su oštećeni gasovod i dalekovod, kao i kuća u selu Spodarjušino, rekao je danas načelnik regiona Vjačeslav Gladkov.

- Najvažnije je da nije bilo žrtava - napisao je Gladkov na Telegramu.

Marjinka stalno na udaru

Ukrajinska artiljerija svakodnevno izvodi napade na ruske položaje u Marjinki (DNR), pokušavajući da potisne ruske jedinice koje su tamo utvrđene, izjavio je za Sputnjik pripadnik Južne grupe snaga.

On je dodao da VSU pokušava da potpuno uništi grad.

Rusi uništili skladište naoružanja ukrajinske brigade?

Ruski artiljerci uništili su skladište naoružanja ukrajinske brigade, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe „Dnjepar“ Aleksej Rulev.

Prema njegovim rečima, artiljerijska jedinica grupe je tokom kontrabaterijske borbe pogodila vojnu tehniku ukrajinskih snaga u oblasti Antonovke, Zelenovke, Tjaginke i Nadnjeprjanskog.

Kako je naveo, uništene su minobacačke posade, samohodna haubica „akacija“, sistem satelitske veze i stanica za elektronsko ratovanje „bukovel-AD“, a takođe i skladište za naoružanje i remontne komplete namenjene za raketno-artiljerijsku, oklopnu i automobilsku tehniku Oružanih snaga Ukrajine.

U oblasti naselja Obrivka, Krinki i Vinogradovo sredstvima za elektronsko ratovanje uništene su tri udarne bespilotne letelice.

Kadirov poslao zvanično pismo Putinu

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da je poslao zvanično pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu sa zahtevom da mu se izda naređenje da prerasporedi jedinice Ahmata u Artjomovsk (Bahmut).

Kadirov u pismu izražava želju da, s obzirom na trenutnu situaciju, budu izdata naređenja za povlačenje jedinica Ahmata sa drugih pravaca i njihovo prebacivanje na položaje u Artjomovsku i okolini, koje drži grupa "Vagner".

Napad dronovima na Krim

Ukrajina je protekle noći lansirala više od 10 dronova na Krim, uključujući tri na luku Sevastopolj, izjavio je jutros načelnik Sevastopolja, Mihail Razvožajev.          

Razvožajev je napisao na Telegramu da su ruski sistemi PVO odbili sve napade na Sevastopolj i da u tom gradu nije pričinjena šteta.

Prethodno su ruske agencije za sprovođenje zakona saopštile na Telegramu da nije bilo žrtava u seriji napada dronovima na Krim.

Ukrajinski zvaničnici napisali su na Telegramu da su se eksplozije dogodile u Sevastopolju i gradu Saki, gde Rusija ima vazduhoplovnu bazu, kao i u nekoliko drugih mesta na Krimu.

Udari na ciljeve koje drži Rusija su se intenzivirali u protekle dve sedmice, posebno na Krimu.  Ukrajina nije potvrdila da je učestvovala u tim napadima, ali je saopštila da je uništavanje infrastrukture priprema za planirani kopneni napad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!