SPREMA SE NOVI PAKET SANKCIJA: EU iznela predlog

Novosti onlajn

06. 05. 2023. u 19:01

EVROPSKA komisija je predložila da se analizira mogućnost ograničavanja izvoza određene robe u treće zemlje kako bi se sprečilo zaobilaženje antiruskih sankcija, saopštila je nemačka agencija DPA, pozivajući se na diplomatske izvore.

СПРЕМА СЕ НОВИ ПАКЕТ САНКЦИЈА: ЕУ изнела предлог

Tenzije u EK ukazuju i na nepoverenje među političarima, Foto ec.europa.eu

Kako se navodi, Evropska komisija je predstavila pomenuti predlog državama članicama EU 5. maja i on bi trebalo da bude deo 11. paketa antiruskih sankcija.

U prvoj fazi Evropska komisija planira da razvije pravni mehanizam koji bi omogućio da se ograniči izvoz u treće zemlje. Kako se pretpostavlja, takav mehanizam će biti svojevrstan faktor odvraćanja za države preko kojih zabranjena roba stiže u Rusiju. Ako to ne bude dovoljno, Evropska komisija predlaže da se u drugoj fazi ograniče isporuke određene robe, pre svega proizvoda dvostruke namene koji se mogu koristiti kako u civilne, tako i vojne svrhe poput uređaja za noćno osmatranje koji koriste lovci i obezbeđenje, ali i vojska, piše agencija.

Stalni predstavnici 27 zemalja EU razmotriće predloge Evropske komisije 10. maja. DPA navodi da je cilj da se 11. paket sankcija protiv Rusije usvoji već u maju. Očekuje se da će EU proširiti i spisak lica i kompanija protiv kojih se uvode ograničenja.

Prema pisanju agencije, Vlada Nemačke podržava nove predloge Evropske komisije, konkretno one koji se tiču borbe protiv zaobilaženja antiruskih sankcija.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)