VELIKI ŠTRAJK SCENARISTA U HOLIVUDU: Sve se zaustavlja, traži se povećanje plata i bolji uslovi

Novosti onlajn

02. 05. 2023. u 17:29

HOLIVUDSKI filmski i televizijski scenaristi počinju danas štrajk, jer smatraju da nisu pravedno plaćeni, zbog čega će produkcija filmova i serija biti zaustavljena.

ВЕЛИКИ ШТРАЈК СЦЕНАРИСТА У ХОЛИВУДУ: Све се зауставља, тражи се повећање плата и бољи услови

Foto: Printskrin

Štrajk scenarista dolazi posle pregovora sindikata pisaca i predstavnika produkcijskih kuća, koji nisu urodili plodom. To je prvi štrajk u Holivudu posle 15 godina.

Sindikati koji okupljaju scenariste odlučili su, posle glasanja, da štrajkuju, jer su, kako kažu, „u egzistencijalnoj krizi“.

Sa druge strane, predstavnici produkcijskih kuća navode da su piscima „ponudili izdašna povećanja plaćanja“, prenose američki mediji.

Glavni kamen spoticanja je, prema navodima iz produkcijskih kuća, zahtev sindikata da kompanije plaćaju određeni broj scenarista za svoje serije, filmove ili emisije, bez obzira na to da li su neophodni.

Zbog štrajka scenarista, prvi će biti pogođeni televizijski šou programi, od kojih će neki odmah stati, dok će na udaru biti i serije i filmovi koji tek treba da počnu da se snimaju, jer će rad na njima biti odložen.

Štrajk dolazi usred velikih ekonomskih i tehnoloških promena u Holivudu zbog rasta striming servisa i opadanja broja gledalaca za tradicionalnu produkciju, pa čak i zbog pojave veštačke inteligencije, koja bi mogla da ugrozi posao pisaca.

Scenaristi su tražili veće plate i promenu prakse u industriji za koju kažu da ih prisiljava da rade više za manje para.

Polovina pisaca televizijskih serije sada radi za minimalac, u poređenju sa sezonom 2013/2014. kada je toliko zarađivala trećina scenarista, prema statistikama udruženja.

Prosečna plata za pisce koji primaju veće plate, pala je za četiri procenta u protekloj deceniji ili čak za 23 odsto, kada se uračuna inflacija.

Poslednji štrajk scenarista bio je 2007. i 2008. godine i trajao je 100 dana.

BONUS VIDEO: PAKLENO PROLEĆE U SEVILjI - U španskom gradu juče zabeleženo za ovo doba godine rekordnih 40 stepeni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri