UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA TRAJAĆE PAR DANA? Češki predsednik general Pavel po povratku iz Kijeva o nedostatku municije

Novosti online

30. 04. 2023. u 17:38

GLAVNI problem ukrajinske vojske danas je nedostatak granata, zbog čega zapadni tenkovi zapravo postaju magacinska roba, izjavio je češki predsednik Petr Pavel po povratku iz Ukrajine.

УКРАЈИНСКА КОНТРАОФАНЗИВА ТРАЈАЋЕ ПАР ДАНА? Чешки председник генерал Павел по повратку из Кијева о недостатку муниције

Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, zapadni partneri isporučuju Ukrajini veoma efikasnu tehniku, kao što su savremeni tenkovi, ali sa apsolutno minimalnom količinom municije. Ukrajinci mogu da rasporede tehniku samo na nekoliko dana, a onda moraju da je sklone.

-U stvari, (tenkovi) postaju magacinska roba. I u tome nema mnogo smisla, istakao je Pavel i dodao da će Češka zajedno sa saveznicima tražiti načine da poveća isporuku municije Ukrajini.

-Tehnika, naravno, takođe nedostaje, ali kritična nestašica municije ne samo da ograničava sposobnost Ukrajine da se efikasno brani, već i u izvesnoj meri ograničava njenu sposobnost da sprovede uspešnu kontraofanzivu, zaključio je Pavel, dodavši da ruska vojska ima prednost u artiljeriji i raketnim bacačima, ali pre svega u količini municije.

Foto Tanjug/AP

Pavel je posetio Ukrajinu 28-29. aprila zajedno sa predsednicom Slovačke Zuzanom Čaputovom. Oni su razgovarali sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, a posetili su i brojna naselja oštećena tokom granatiranja. Osim toga, Pavel je razgovarao sa rukovodstvom Dnjeparske oblasti, kojoj Češka namerava da pomogne u posleratnoj obnovi.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!