RAT U UKRAJINI: Veliki napad na Pavlograd, uništen S-300, magacini; GŠ VSU - Tri avio-udara po ruskim snagma (FOTO/VIDEO)

Novosti online

30. 04. 2023. u 07:29 >> 01:36

U TOKU je 431. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Велики напад на Павлоград, уништен С-300, магацини;  ГШ ВСУ - Три авио-удара по руским снагма (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Rogov: Pogođena skladišta i železnička infrastruktura u Pavlogradu

U Pavlogradu je vojska napala železničku infrastrukturu i skladišta koja je ukrajinska vojska koristila za pripremu kontraofanzive, rekao je Vladimir Rogov, šef pokreta Zaporožje „Mi smo uz Rusiju“, na Telegram kanalu.

Ranije su ukrajinski mediji javili o eksploziji u ovom gradu u Dnjepropetrovskoj oblasti.

-Lokalno stanovništvo mi kaže da su u Pavlograd masovni udari na železničku infrastrukturu i skladišta sa municijom i gorivom koje su militanti Oružanih snaga Ukrajine akumulirali za kontraofanzivu, napisao je Rogov.

Kako prenosi "Obщestvennoe" kanal, gradonačelnik Pavlograda Anatolij Veršina potvrdio je informacije o eksplozijama u gradu, ali nije precizirao detalje. Dodaje se i da je u gradu izbio požar.

Uništen još jedan divizion S-300 VSU u Pavlogradu (VIDEO)

Priroda detonacije i rasipanje ostataka municije u Pavlogradu upadljivo podseća na sliku koja se dešava kada se pogodi sistem PVO sa „lusterom“ zapaljenih komada čvrstog goriva u motornom prostoru raketa.

Potpuno isti "vatromet" mogao se posmatrati i na nedavnom snimku pogotka ukrajinskog lansera S-300 kod sela Promin na hersonskom pravcu od drona Lancet.

Po svemu sudeći, ruske trupe mogu pripisati zasluge za još jedan uspešan primer svrsishodnog rada na onesposobljavanju protivvazdušne odbrane.

U ovom slučaju, Oružane snage Ukrajine izgubile su još jednu divizion protivvazdušnih raketnih sistema, koji su kritični za podršku njihovoj najavljenoj velikoj ofanzivi.

 

VSU se povlači i odnosi sve što može iz Bahmuta

Ukrajinska vojska pokušava da iz Artjomovska (Bahmuta) odnese maksimum naoružanja i opreme, rekao je za RIA Novosti jedan od komandanata Vagnerove grupe, koji obavlja niz zadataka u gradu.

Ranije su borci Vagnerove grupe javili da ukrajinska vojska napušta centralne regione Artjomovska sa velikom količinom naoružanja.

Foto Tanjug/AP

Uzbuna i eksplozije u Dnjepropetrovskoj oblasti

U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine odjeknula je eksplozija nakon objavljene uzbune za vazdušnu opasnost, saopštio je portal „RBK Ukrajina“.

List „Ogledalo nedelje“ piše da se eksplozija čula i u Pavlogradu.

Maljar: Žestoke borbe se natavljaju u Bahmutu

Zamenik ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar saopštila je da se u Artjomovsku (Bahmutu) nastavljaju žestoke borbe.

-Trenutno je najžešće u Bahmutu i ​​Marjinki... U samom gradu Bahmutu nastavljaju se žestoke borbe, napisala je Maljar na svom Telegramu.

Foto Tanjug/AP


 

 

VSU granatirala selo u Rusiji ima poginulih civila

Četiri civila su poginula u ukrajinskom granatiranju sela Suzemka u Brjanskoj oblasti, na zapadu Rusije, uz granicu sa Ukrajinom, saopštio je gubernator Aleksandar Bogomaz.

-Četiri civila su ubijena, napisao je Bogomaz na aplikaciji za razmenu poruka Telegram, preneo je Rojters.

Još dvojica građana nalaze se na bolničkom lečenju, naveo je Bogomaz.

Foto Tanjug/AP

 

Požar u jedinoj fabrici VBR (VIDEO)

Požar je u subotu izbio u krugu jedine ruske fabrike koja proizvodi višecevne raketne sisteme (MLRS) u zemlji.

O incidentu je prvi izvestio Komersant, ruski list u vlasništvu oligarha, koji je citirao saopštenje Ministarstva za vanredne situacije Kremlja.

Požar je izbio na teritoriji PJSC Motovilikha Plants u centralnom ruskom gradu Permu oko 20 časova po lokalnom vremenu, navodno potiču iz transformatorske kabine. Tim je upućen, kako je saopštilo ministarstvo, da se nosi sa požarom, koji je navodno zahvatio od 10 kvadratnih metara.


-Danas je izbio požar na trafo stanici na teritoriji preduzeća, saopštila je pres služba fabrike za Pravdu. „Požar su blagovremeno obuzdali stručnjaci Ministarstva za vanredne situacije koji su izašli na lice mesta.

 

Bivši savetnik ukrajinskog predednika: Poljska provocira Rusiju

Poljska provocira direktan sukob sa Rusijom, izjavio je na svom Jutjub kanalu bivši savetnik Leonida Kučme Oleg Soskin.

-Poljska ide putem jačanja vojnih napora... Oni sprovode otvorena neprijateljska dejstva protiv Rusije. Poslednji događaji predstavljaju već direktan izazov Putinu, smatra ekspert.

Foto: EPA

Prema njegovom mišljenju, Varšava kupuje naoružanje i povećava brojnost svoje vojske kako bi se pripremila za direktnu konfrontaciju sa Moskvom.

On je takođe primetio da poljska vlada sada vodi provokacionu politiku prema ruskom diplomatskom predstavništvu.

 

GŠ VSU: Tri avioudara po ruskim jedinicama, žestoke borbe u Bahmutu

Ukrajinski vojnici su tokom dana izveli tri vazdušna udara na područja koncentracije ruskih okupatora.

Tokom dana artiljerija i raketne trupe pogodile su četiri područja koncentracije vojske, naoružanja, tehnike i ljudstva neprijatelja, kao i logistički centar protivnika, skladište municije i dva rejona koncentracije artiljerije, navodi se u večernjem sažetku Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u nedelju, 30. aprila.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Vazduhoplovstvo Odbrambenih snaga u jednom danu nanelo je tri udara na područja koncentracije neprijateljskog ljudstva...“, navodi se u izveštaju.

Rusi već duže vreme pokušavaju da napreduju u Donbasu. Konkretno, nastavljaju se žestoke borbe za grad Bahmut u Donjeckoj oblasti. Neprijatelji na našoj zemlji trpe ogromne gubitke.

 

Oboren ukrajinski dron sa eksplozivom kod Enegordara

Ruski vojnici otkrili su i uništili ukrajinsku bespilotnu letelicu kod Energodara u Zaporoškoj oblasti. Letelica je bila naoružana kontejnerom sa eksplozivnom materijom C4, koja je u Ukrajinu dopremljena iz SAD, saopštio je predstavnik policije.

Prema njegovim rečima, dron je sadržao: pet listova C4 od 540 grama (723 grama u TNT ekvivalentu), opremljenih magnetnim nosačem, pet detonatora-inicijatora eksplozije i pet kompleta radio-predajnika za pokretanje eksplozije.

Foto USMC Vikipedija

Predstavnik policije primetio je da „kompleti nisu mogli da izazovu značajnu štetu oklopnim vozilima, ali da su mogli da budu efikasno upotrebljeni protiv nezaštićenih civila“.

-Na taj način je utvrđeno da je planirano da se ova bespilotna letelica planirana upotrebi za izvođenje diverzantsko-terorističkih napada protiv civilnog stanovništva, zaključio je on.

 

 

 

Konašenkov: Ruske snage zauzele četiri četvrti u Bahmutu

Zvanični predstavnik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov, saopštio je danas da su ruske snage nastavile da potiskuju pripadnike Oružanih snaga Ukrajine u zapadnom delu Bahmuta i da su osvojile četiri četvrti u tom gradu.

"U pravcu Donjecka, jurišni odredi nastavili su da potiskuju neprijatelja u zapadnom delu grada Artjomovsk (Bahmut), gde su zauzeli četiri četvrti", rekao je Konašenkov, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, tokom borbi za Bahmut, ruske vazdušno-desantne jedinice potisnule su ukrajinske trupe ka severnoj i južnoj periferiji grada.

U raketnom ruske vojske napadu u Konstantinovki poginulo više od 200 ukrajinskih vojnika

U zapadnom delu Artjomovska i zauzeli su još četiri četvrti u tom gradu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

„Jedinice Vazdušno-desantnih snaga su opkolile neprijatelja na severnoj i južnoj periferiji grada. Vazdušnim udarima, raketnim napadima i artiljerijskom vatrom grupe trupa 'Jug' poražene su jedinice Oružanih snaga Ukrajine u oblastima naselja Bogdanovka i Artjomovsko u Donjeckoj Narodnoj Republici“, navedeno je u saopštenju U donjeckom pravcu tokom proteklog dana likvidirano je više od 480 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika.

Ruske snage u Donjeckoj Narodnoj Republici uništile su železnički ešalon, u kojem je bilo oko 200 tona ukrajinske municije. U kupjanskom i krasnolimanskom pravcu Kijev je tokom proteklog dana izgubio do 150 vojnika.

U hersonskom pravcu ruska vojska je uništil haubicu „Msta-B“, kao i američku radarsku stanicu za kontrabaterijsku borbu. U kupjanskom pravcu, na području naselja Oljšana i Berestovo u Harkovskoj oblasti, sprečena su dejstva dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe.

U oblasti naselja Belogorovka u Luganskoj Narodnoj Republici pogođen je komandni punkt 81. aeromobilne brigade ukrajinske vojske.

Raketnim napadima na privremene položaje 24. mehanizovane brigade i odreda snaga za specijalne operacije ukrajinske armije u Konstantinovki u DNR likvidirano je više od 200 ukrajinskih vojnika, a još oko 280 je ranjeno.

Ukrajina potpisala tri nova sporazuma

Ukrajina je potpisala tri nova sporazuma sa turskim proizvođačem dronova Baykar, napisao je ministar za stratešku industriju Aleksandar Kamišin na svom Telegram kanalu u nedelju.

"Važan rezultat za ukrajinske proizvođače - tri nova sporazuma sa turskim proizvođačem Baykar. Naravno, neću vam govoriti detalje, ali vas uveravam da ovi ugovori donose našoj zemlji prihod od izvoza i novu generaciju naoružanja“, napisao je Kamišin.

Kako je saopštila pres-služba ministarstva, potpisivanje ugovora je obavljeno sa dva ukrajinska preduzeća vojno-industrijskog kompleksa u okviru međunarodne izložbe avio-kosmičke opreme Teknofest 2023, koja se ovih dana održava u Istanbulu.

 

MSP: Rusija uspela da obezbedi efikasan rad SB UN uprkos zagrejanom okruženju

Rusija je uspela da obezbedi efikasan rad Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija uprkos "zagrejanom" okruženju, zbog napora zapadnih delegacija, navodi se danas u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova nakon ruskog predsedavanja Savetom bezbednosti UN u aprilu.

- Dana 30. aprila završava se predsedavanje Rusije Savetom bezbednosti UN. Uprkos veoma uzavrelom ambijentu u Savetu bezbednosti zbog napora zapadnih delegacija, uspeli smo da obezbedimo efikasan rad ovog ključnog tela sistema UN", saopštilo je Ministarstvo.

Navedeno je da su tokom ruskog predsedavanja "održani svi događaji predviđeni mandatom Saveta i izveštavanjem i ciklusom u aprilu", preneo je TAS S.

Tokom predsedavanja, "Rusija se oslanjala na zadatak da potvrdi ulogu Saveta bezbednosti kao efikasnog instrumenta koordinacije napora za pronalaženje odgovora na pretnje globalnom svetu i bezbednosti", naglasilo je Ministarstvo.

Zelenski: Rusija je kao veliki kolač, ne možemo celog da ga progutamo

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski uporedio je sukob sa Rusijom sa kolačem koji se mora "podeliti" na komade jer "ne može da se proguta ceo".

- Sukob sa Ruskom Federacijom je kao kolač: ne možemo ga celog pojesti - udavićemo se. To je velika država, velika teritorija", rekao je on u intervjuu ukrajinskim medijima. Kako je objavila televizija Si-En-En, sistem odbrane koji je za šest meseci podigla ruska vojska na liniji razdvajanja dobro je pripremljen i miniran.

- Biće veliki izazov probiti ga. Linije protivtenkovskih rovova, ograda i minskih polja podignuti su stotinama milja duž krivudavog južnog fronta", rekao je Zelenski.

Ruske snage raketirale privremenu bazu stranih plaćenika

Ruske snage su raketirale privremenu bazu stranih plaćenika u gradu Konstantinovka u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštio je Vadim Astafjev, portparol grupe "Jug".

Prema njegovim rečima, avijacija Južnog vojnog okruga napala je lokaciju bataljona 54. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Verhnjekamensku (DNR). Tom prilikom, uništeno je skladište municije i likvidirano do 20 ukrajinskih vojnika.

Velika Britanija o oružju za Ukrajinu

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je informaciju o oružju koje će biti kupljeno za ukrajinske oružane snage u okviru Fonda za podršku Ukrajini. Oni će nabaviti rakete dometa od 100 do 300 km, navodi se na sajtu ministarstva 14. marta.

Pored raketa dugog dometa, Fond za podršku Ukrajini će kupiti sisteme PVO, izviđačke sisteme, bespilotne letelice, municiju, inženjersku opremu i tegljače tenkova. Ukupna cena naoružanja koje je planirano za kupovinu je 520 miliona funti. Tačni datumi isporuke nisu poznati.

Prema pisanju lista Dejli mejl, zalihe britanske vojske su iscrpljene zbog pružanja vojne pomoći Ukrajini. Deficit zaliha se procenjuje na 2,3 milijarde funti (2,8 milijardi dolara) u odnosu na prošlu godinu.

 

Medvedev pozvao na "potpunu" demontažu Kijeva

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev pozvao je na „potpunu demontažu“ kako navodi „kijevskog režima “, kao i na nanošenje „masovnog uništenja“ vojnog osoblja i opreme u zemlji, preneo je rt.com

Medvedev, koji trenutno obavlja funkciju zamenika predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije, izneo je ove reči na Telegramu u petak, komentarišući intervju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji je nedavno dao nekoliko nordijskih medija.

On je rezimirao komentare Zelenskog kao da se sastoje od zahteva za više oružja od zapadnih pristalica Kijeva i obećanja uspešne kontraofanzive, uključujući napad na Krim, dok je takođe upozorio da bi sukob mogao da se povuče „decenijama“ .

Iako se činilo da je intervju bio „kontradiktoran“ i „zabluda“, čak ni takve izjave ne treba potcenjivati, upozorio je Medvedev. 

- Ne treba potcenjivati čak ni obmane govore. Ovo je histerični manifest kijevskog režima, koji nastoji da konsoliduje svoje nacističke elite, održi moral trupa i dobije dodatnu podršku od svojih sponzora. Da bi uspešno osujetila planove Kijeva, Rusija mora da nanese „masovno uništavanje osoblja i vojne opreme“ tokom toliko raspirivane ukrajinske kontraofanzive i nanese „maksimalni vojni poraz“ kijevskoj vojsci, rekao je Medvedev. Na kraju, „nacistički režim u Kijevu“ mora biti „potpuno demontiran“ i demilitarizovan na celoj teritoriji „bivše Ukrajine“ - dodao je on.

Uništen ukrajinski komandni punkt kod Hersona

Ruski artiljerci su uništili komandni punkt ukrajinskih trupa kod Hersona, kontrolni punkt za bespilotne letelice, kao i skladište municije i opreme 124. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine, rekao je za Sputnjik Aleksej Ruljev, šef pres-centra grupe Dnjepar.

Prema rečima sagovornika agencije, gubici Oružanih snaga Ukrajine u ljudstvu iznosili su oko 30 ljudi, a u opremi – više od deset borbenih oklopnih vozila i vozila.

Merkel o ratu u Ukrajini

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel (2005-2021) rekla je da je upotrebila sva sredstva koja su joj na raspolaganju da pokuša da spreči trenutni sukob u Ukrajini.

- Iskoristila sam sve što mi je bilo na raspolaganju da pokušam da sprečim ovu situaciju - rekla je Merkelova.

- To što nije uspelo, nije dokaz da je bilo pogrešno pokušati - naglasila je ona.

Diplomatija je, kako je istakla bivša nemačka kancelarka, „neophodna”. Istovremeno je još jednom branila svoju politiku prema Rusiji. Merkelova nazvala ispravnim napore za rešavanje konflikta na istoku Ukrajine posle događaja na Krimu 2014. godine u okviru takozvanog Minskog procesa.

- Podržavam ove diplomatske napore - rekla je bivša šefica nemačke vlade i dodala da je „veoma zabrinuta“ za Ukrajinu.

- Na moju veliku žalost, bilo je dosta onih koji za to nisu bili zainteresovani - priznala je Merkelova. U Evropskom savetu su, na primer, Nemačka i Francuska, rekla je ona, uložile napore da reše konflikt u istočnoj Ukrajini.

Kuleba o F-16

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je da je jedan broj zemalja izrazio spremnost da započne obuku ukrajinskih pilota na američkim višenamenskim lovcima četvrte generacije F-16.

- Postoje jasni signali iz nekih zemalja da su spremne da počnu da obučavaju ukrajinske pilote na F-16 - rekao je Klimenko Time.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja