ERDOGAN NA GLASAČKOJ KLACKALICI: Kilidždaroglu preuzeo primat

I. Stanojević

28. 04. 2023. u 15:43

OPADA podrška turskih državljana predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu (69), dve nedelje uoči izbora u ovoj evroazijskoj zemlji, pokazuju poslednje ankete "Euraktiva". Analitičari podsećaju da su predsednički i parlamentarni izbori, najveći izazov za ovog lidera sa najdužim stažom u savremenoj Turskoj.

ЕРДОГАН НА ГЛАСАЧКОЈ КЛАЦКАЛИЦИ: Килиџдароглу преузео примат

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ogromni troškovi života, samo su deo tereta na tasu vage koji odnosi prevagu protiv Erdogana, pa je, u nameri da smekša birače, Erdogan uključio prvu isporuku prirodnog gasa Turskoj u kopneno postrojenje iz rezerve otkrivene u Crnom moru. Obećao je da će obezbediti besplatan prirodni gas domaćinstvima pre izbora, zakazanih za 14. maj.

Ovaj, kako pišu zapadni mediji, najnoviji pokušaj vlade da prikaže velike energetske i infrastrukturne projekte uoči narodnog izjašnjavanja, mogao bi biti očajnički potez Erdogana, koji bi, kako pokazuju istraživanja, mogao da izgubi posle dve decenije na vlasti. Opozicioni kandidat Kemal Kilidždaroglu vodi, prema tim anketama.

- Obezbedićemo do 25 kubnih metara mesečno besplatnog prirodnog gasa domaćinstvima tokom jedne godine - obećao je Erdogan i dodao da će tokom prvog meseca porodice moći da potroše neograničene količine ovog energenta a neće morati da plate ništa. - Kad dostignemo pun kapacitet, moći ćemo da zadovoljimo trećinu godišnje potrošnje.

Prirodni gas je, inače, prvi put otkriven u polju Sakarija kod obale Zonguldaka 2020. godine i u obližnjem polju Kaikuma-1 prošle godine, a ukupna zapremina je od tada procenjena na 710 milijardi kubnih metara. Turska, koja ima malo rezerve nafte i gasa, zavisi od uvoza gasa iz Rusije, Azerbejdžana i Irana, kao i od uvoza tečnog prirodnog gasa iz Katara, SAD, Nigerije i Alžira.

Sledeće nedelje, međutim, Erdogan treba da otvori prvi nuklearni reaktor u Turskoj. Izgradila ga je ruska državna nuklearna kompanija "Rosatom". Ova ruska kompanija je uručila sertifikat turskom ministarstvu energetike, a dozvolu za to je dao ruski predsednik Vladimir Putin.

Problemi sa zdravljem

Osim rastućih troškova života, Erdoganu rejting smanjuje i njegovo zdravstveno stanje. Nedavno je imao krizu, ali je ishod bio dobar. Na tome se, međutim, nije završilo. Pozlilo mu je usred javnog nastupa, pa su "zli jezici" krenuli da spekulišu da bi predsednik mogao da bude žrtva infarkta. Iz bolnice je, međutim, javljeno da je imao samo stomačne tegobe, koje su, takođe, u međuvremenu prošle.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!