DIKTAT KIJEVA ZA NOVINARE USRED SRBIJE: Mejl iz ukrajinske ambasade sa preporučenom terminologijom o sukobu u Ukrajini

A.Vojinović

28. 04. 2023. u 09:30 >> 11:02

NA adresu naše redakcije juče je stigao mejl od ukrajinske ambasade u Beogradu naslovljen - "Spisak preporučene terminologije o rusko-ukrajinskom ratu" sa tabelom "pravilnih i nepravilnih" reči i izraza koja, po njima, treba upotrebljavati tokom rada. Tabelu u kojoj se, između ostalog, navodi da je pogrešno navoditi "ukrajinska kriza - ukrajinski konflikt - rat u Ukrajini", a pravilno "agresorski rat Rusije protiv Ukrajine - ruska agresija na Ukrajinu", medijima je poslat po direktivi ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, potvrđeno nam je iz ove ambasade.

ДИКТАТ КИЈЕВА ЗА НОВИНАРЕ УСРЕД СРБИЈЕ: Мејл из украјинске амбасаде са препорученом терминологијом о сукобу у Украјини

Printskirn

- Mejl koji ste dobili je autentičan - kažu za "Novosti" u ukrajinskoj ambasadi. - Reč je o preporuci koju smo uputili medijima kako bi tokom pripreme teksta ili priloga u korektnoj formi upotrebljavali terminologiju koja se tiče rata u Ukrajini.

U tabeli pod nazivom "Pravilna terminologija o ruskoj agresiji na Ukrajinu" prikazane su tri kolone. U prvoj su navedeni primeri koji su "netačni-pogrešni-ruski narativ", u drugoj "pravilni", dok su u treću kolonu smestili "beleške". Tako je po MIP Ukrajine pogrešno upotrebljavati "ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini", a pravilno "ruska ničim izazvana vojna invazija na Ukrajinu koja je počela 2022. godine". Nije pravilno navesti ni "ruski zvaničnici u Donjeckoj, Hersonskoj, Luganskoj i Zaporoškoj oblasti", već "predstavnik ruske okupacione uprave u privremeno okupiranim delovima Donjecke, Hersonske, Luganske i Zaporoške oblasti Ukrajine".

I izrazi kao što su "rat u Ukrajini nije genocid", "aneksirane ukrajinske oblasti", "sankcije protiv Rusije su prouzrokovale prehrambenu i energetsku krizu", takođe ne leže ukrajinskoj pravilnoj terminologiji, pa umesto njih treba upotrebljavati "ruski rat u Ukrajini je genocidan po svim indikacijama", "privremeno okupirane ukrajinske teritorije" i "agresorski rat Rusije protiv Ukrajine izazvao je prehrambenu i energetsku krizu".

Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika "Pečata" i kolumnista "Novosti" Filip Rodić za naš list kaže da je mejl koji su medijima sa listom preporučene terminologije uputili iz ukrajinske diplomatije vid cenzure.

- Šta oni imaju bilo kome da preporučuju kako će nešto da pišu, ili rade. To je potpuno ludilo ako oni misle da mogu da cenzurišu ceo svet - zaključuje Rodić.

SVI RUSI ODGOVORNI AKO SU ZA PUTINA

U MORU "pogrešnih" primera izdvaja se i onaj u kojem ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova navodi da "obični Rusi nisu odgovorni za ruske zločine", već naglašavaju "da je svaki Rus odgovoran za ruske zločine u Ukrajini, sve dok podržavaju režim ruskog predsednika Vladimira Putina i njegove akcije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?