HAOS U SUDANU IZMIČE KONTROLI: Naoružani upali u biolaboratoriju u kojoj su patogeni malih boginja i kolere

Novosti onlajn

25. 04. 2023. u 14:48

U GLAVNOM gradu Sudana Kartumu postoji visok rizik od biološke opasnosti, nakon što je jedna od zaraćenih strana zauzela biolaboratoriju u kojoj se nalaze patogeni malih boginja i kolere, kao i druge opasne materije, saopšteno je danas iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

ХАОС У СУДАНУ ИЗМИЧЕ КОНТРОЛИ: Наоружани упали у биолабораторију у којој су патогени малих богиња и колере

Foto: AP

Predstavnik SZO iz Sudana Nima Said Abid izjavio je da tehničari organizacije nisu mogli da pristupe Nacionalnoj laboratoriji za javno zdravlje kako bi osigurali bezbednost opasnih materija.

- Ovo je glavna briga: laboratorijski tehničari nemaju pristup laboratoriji, kako bi na bezbedan način zapakovali biološki materijal i opasne supstance - rekao je Abid, odbijajući da precizira koja od zaraćenih strana je zauzela objekat.

Borbe su izbile između sudanskih oružanih snaga i paravojnih formacija Snaga za brzu podršku (RSF) 15. aprila, u kojima je poginulo najmanje 459 ljudi, a povređeno je 4.072, prema najnovijim podacima SZO.

Najmanje petoro humanitarnih radnika ubijeno je od izbijanja borbi, a Međunarodna organizaciaj za migracije i Svetski program za hranu obustavili su svoje aktivnosti u Sudanu.

Zbog intenzivnih borbi Humanitarna kancelarija Ujedinjenih nacija bila je prinuđena da smanji neke od svojih aktivnosti u delovima Sudana.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: HILjADE FRANCUZA NA ULICAMA I TRGOVIMA - Protesti u Parizu protiv reforme penzionog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna