MIGOVI NAM NEĆE POMOĆI: Oružane snage Ukrajine saopštile koliko je F-16 Ukrajini potrebno za nadmoć u vazduhu

P. Z. S./ unian.net

24. 04. 2023. u 22:41

AVIONI MiG-29 koji Ukrajina dobija od partnerskih zemalja, iako važan za vođenje rata, neće dozvoliti da se osvoji premoć u vazduhu.

МИГОВИ НАМ НЕЋЕ ПОМОЋИ: Оружане снаге Украјине саопштиле колико је Ф-16 Украјини потребно за надмоћ у ваздуху

Foto Tanjug/AP


Da bi to uradila, ukrajinskoj vojsci su potrebni moderniji avioni – na primer lovci F-16.

Na Kanalu 24, predstavnik komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat rekao je da okupatori imaju prednost u broju letelica 5-6 puta. Osim toga, tehnički ruski radari neće dati šansu ukrajinskim avionima MiG i Su.

-Ako se u prvim danima rata još uvek moglo računati na prikrivanje protivvazdušne odbrane, sada neprijatelj ima ozbiljnu zasićenost na liniji dodira, daljinski vidi avione tri puta, ili čak i dalje, ima rakete dugog dometa. Moramo da shvatimo ako hoćemo da se odupremo takvoj avijaciji Rusije, iako ona i nije najbolja, to F-16 može, naglasio je on.

Foto: Printscreen Yutube

Prema Ignatovim rečima, broj borbenih aviona koji su Ukrajini potrebni direktno zavisi od borbene sposobnosti da se održi i obezbedi rad, što nije tako lako za vreme rata. Dakle, sada govorimo o eskadrilama.

-Ovo je jedinica koja može da obavlja poseban zadatak gađanja različitih ciljeva. Nadajmo se da će dati dovoljno, dodao je portparol Ratnog vazduhoplovstva.

Istovremeno, Ukrajini će nakon pobede biti potrebna moćna avijaciona grupa i sposobnost da nadogradi flotu savremenim modelima.

Foto: Profimedia/Ilustracija

-Potrebno nam je dovoljno aviona. Možemo da govorimo o 4-5 brigada po odluci vojnog vrha. Odnosno od 150 do 200 aviona, uključujući i trenažne, objasnio je Ignat.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!