"PRINC OD VELSA" RASTAVLJEN NA DELOVE: Najveći britanski ratni brod služi kao rezerva

Novosti Onlajn

25. 04. 2023. u 08:00

POŠTO je od prošle godine pokvaren i usidren na suvom doku u Škotskoj, s britanskog nosača aviona "Princ od Velsa", vrednog tri milijarde funti, skidaju se delovi ne bi li se servisirao "sestrinski" brod "Kraljica Elizabeta", piše "Telegraf".

ПРИНЦ ОД ВЕЛСА РАСТАВЉЕН НА ДЕЛОВЕ: Највећи британски ратни брод служи као резерва

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Ovaj ratni brod se pokvario pred odlazak u dugo planiranu posetu Sjedinjenim Državama u avgustu 2022. – tehnički problem na propeleru ustanovljen je manje od 24 sata pred plovidbu preko Atlantika kod obale ostrva Vajt.

Za "Kraljicu Elizabetu" uzeti su "Prinčevi" filteri za ulje i gorivo, lanac s jednog od liftova koji se koriste za prevoz borbenih aviona iz unutrašnjih hangara do platforme nosača itd.

- Nije neobično da se oprema razmenjuje između brodova iste klase kako bi se osigurala operativna dostupnost i izbegla kašnjenja - rekao je portparol Kraljevske mornarice.

Sve je posledica prevelikih troškova popravke oba nosača.

Inače, iz mornarice kažu da je skidanje delova, proces za koji "Telegraf" navodi da se naziva "kanibalizacija opreme", uštedeo vreme i novac, posebno imajući u vidu da će popravka "Princa od Velsa" koštati oko 25 miliona funti.

Ipak, portparol Mornarice je izjavio da ostaju posvećeni popravci pomenutog ratnog broda, te da se očekuje da će biti u funkciji na jesen 2023. godine.

BONUS VIDEO: NAJUBOJITIJI BROD NA SVETU - Zaplovila fregata "Admiral Gorškov" naoružana "Cirkon" projektilima

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)