IZRAELCI KAŽU STOP DIKTATURI: Predlog reforme pravosuđa izveo narod na ulice

Ивана Станојевић
Ivana Stanojević

24. 04. 2023. u 11:53

IZRAEL se probudio! Bunt, rođen u otporu protiv reforme pravosuđa, nije se ugušio ni pošto su novi zakoni privremeno stavljeni u fioku. Izraelci se ne boje policijskog nasilja, vodenih topova, niti pretnji iz državnog vrha. Odavno nižu argumente protiv premijera Benjamina Netanjahua (74) i sve više bi svoju sudbinu da stave u nečije druge ruke.

ИЗРАЕЛЦИ КАЖУ СТОП ДИКТАТУРИ: Предлог реформе правосуђа извео народ на улице

Foto: AP

Ankete pokazuju da je vladin plan nepopularan i da je većina Izraelaca za kompromis. Mnogi u ovoj zemlji smatraju da vlada, kojom dominiraju krajnje desničarske i verske stranke, nastojeći da ograniči moć Vrhovnog suda i stekne veći uticaj na imenovanje sudija, time otvara put za transformaciju izraelske demokratije u autoritarni režim. Sada, Vrhovni sud ima mogućnost da blokira odluke parlamenta ako ih smatra nezakonitim, a ukoliko se reforma sprovede, ova kontrola će izostati.

Prema predlozima kojima obiluje reforma, političari bi imali dominantnu ulogu u izboru sudija i omogućili parlamentu, Knesetu, da poništi presude Vrhovnog suda prostom većinom i u potpunosti ukloni neke zakone iz sudske revizije. Kritičari kažu da ovo ugrožava politički sistem kontrole i ravnoteže, jer Izrael nema Ustav, već samo parlament, koji kontroliše vladajuća koalicija.

Netanjahu veli da su reforme osmišljene da bi sudovi bili sprečeni da prekorače ovlašćenja i da su za to ljudi glasali na poslednjim izborima. Međutim, većina pravnika kaže da bi ovime bila poništena nezavisnost pravosuđa, dok opozicioni lideri reformu opisuju kao pokušaj "režimskog udara". Braneći planove vlade, Netanjahu je ukazao da će reforme uspostaviti ravnotežu između grana, iliti stubova vlasti.

Netanjahuovim predlozima usprotivili su se i mnogi ministri, a izraelski predsednik Isak Hercog pozvao je vladu da povuče reformu, koja je izazvala velike podele u društvu. "Zbog jedinstva naroda Izraela, zbog odgovornosti, pozivam vas da odmah zaustavite planirane reforme", napisao je on na "Tviteru" i dodao, obrativši se direktno Netanjahuu, da su "oči celog naroda Izraela uprte u vas". Hercog upozorava da je zemlja na ivici "ustavnog i društvenog kolapsa".

Organizatori tvrde da je širom Izraela protestovalo oko 450.000 ljudi. U Tel Avivu se 230.000 demonstranata sukobilo sa policijom, koja je vodenim topovima "uklanjala" na desetine građana koji su blokirali auto-put Ajalon. Ogorčeni zbog smene ministra odbrane Joava Galanta, Izraelci su izašli na ulice, a u Jerusalimu su se demonstranti približili rezidenciji premijera. "Izlazićemo na ulice dok nam država ne obeća da će Izrael ostati demokratska zemlja", poručili su organizatori.

Galant, koji se zamerio šefu vlade, naglasio je da je neophodan širok konsenzus u zemlji i kritikovao "sve veći jaz u vojsci i odbrani, što je jasna, neposredna i stvarna opasnost po bezbednost Izraela". "Moramo da zaustavimo proces reforme da bismo započeli dijalog." Kao rok za ove korake, naveo je Dan nezavisnosti Izraela, 26. april.

Izraelski opozicioni lider Jair Lapid opisao je smenu Galanta kao "novi znak koliko je Netanjahuova vlada nisko pala". "Premijer može da smeni Galanta, ali ne može da zameni realnost ili smeni narod Izraela koji se bori da se odupre ludilu vladajuće koalicije", dodao je Lapid, ističući da "je na delu najveća kriza sa kojom se Izrael suočio od svog osnivanja". Lapid je poslao pregovarače na razgovore o kompromisnom paketu reformi, ali nema mnogo optimizma i sumnja da je Netanjahuovo suspendovanje zakonodavnog procesa na mesec dana samo taktika odlaganja.

Protivnici reforme pravosuđa upozoravaju da bi sva vlast bila koncentrisana u rukama premijera i vladujuće koalicije, koju čini Netanjahuov konzervativni Likud, partije ultraortodoksnih Jevreja i ultranacionalista. Osim toga, podsećaju da je Netanjahu u sukobu interesa jer mu se sudi za korupciju u tri slučaja. Premijer, naprotiv, kaže da bi njegov plan za reformu unapredio demokratiju.

Posle Netanjahuove objave da će odložiti plan, glavni sindikat je otkazao generalni štrajk. Netanjahu je poručio da je prolongirao izmene zbog želje da se postigne široki konsenzus. Objavljujući odlaganje sprovođenja pravosudnih promena, on je rekao da će dati sve od sebe da nađe rešenje, dodajući da je Izrael na "opasnoj raskrsnici".

Demantovalo ga je, međutim, na desetine rezervnih pilota borbenih aviona u elitnoj eskadrili izraelskih vazduhoplovnih snaga, koji su poručili da se neće javiti na obuku, što je do sada nezabeležen potez u ovoj zemlji. Kasnije su donekle promenili stav i pristali na razgovor sa svojim komandantima.

NACIONALNA GARDA

POČETKOM meseca Izrael je odobrio formiranje Nacionalne garde pod komandom desničarskog ministra za sigurnost, Itamara Ben-Gvira, koji je rekao da će se fokusirati na nerede iza kojih stoje Arapi, dok su ga politički rivali optužili da je stvorio "sektašku miliciju". Prethodna vlada povukla je određene poteze ka stvaranju pomoćnog policijskog odreda, u nastojanju da se izbori sa političkim nasiljem posle propalestinskih protesta u oblastima gde žive Jevreji i Arapi, ali je pala pre no što je stvoren policijski odred. Još se ne zna ko će imati direktno ovlašćenje nad Nacionalnom gardom.

ŠESTI MANDAT

PREMIJER Benjamin Netanjahu dominira izraelskom politikom u poslednje dve decenije. Uprkos suđenju po optužbama za mito, prevaru i korupciju, što on negira, ponovo je izabran na premijersku funkciju u novembru 2022, posle 18 meseci delovanja u opoziciji. Ovo je njegov šesti premijerski mandat.

PROTIV

LIDERKA Laburističke partije Merav Mihaeli najavila je da će se njena stranka boriti da nijedan zakon koji je kontroverzan ne prođe. "Ne može biti kompromisa oko demokratije", rekla je ona. "Od diktature nas deli jedan glas", dodala je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba