"UKOLIKO NE BUDE KIŠE..." Evropskoj zemlji preti opasna vremenska nepogoda, u planu restrikcije

Srna

18. 04. 2023. u 17:49

VLASTI sa severoistoka Španije upozorile su danas da bi se Barselona i šira okolina mogli u narednim mesecima suočiti sa strožim restrikcijama za upotrebu vode.

УКОЛИКО НЕ БУДЕ КИШЕ... Европској земљи прети опасна временска непогода, у плану рестрикције

Ili suše ili poplave, Foto AP

Direktor Agencije za vode u španskom regionu Katalonija Samuel Rejes rekao je da će, najverovatnije u toj oblasti do septembra biti proglašeno "upozorenje na sušu" ukoliko se ne promeni vremenska prognoza za to područje.

- Ukoliko ne bude kiše tokom proleća i leta, neće biti povećanja vodostaja u jezerima i oko septembra ući ćemo u vanrednu situaciju u rečnom sistemu Ljobregat - naglasio je Rejes.

Rečni sistem Ter-Ljobregat obezbeđuje snabdevanje vodom za Barselonu, Đironu i druge manje gradove i naselja. Španske vlasti danas su saopštile da su jezera, uz ostala na severu Katalonije, smanjena za 27 odsto od svog kapaciteta. Samo su jezera povezana sa basenom reke Gvadalkivir na jugu Andaluzije u gorem stanju, jer su na 26 odsto kapaciteta.

Prema Rejesovim rečima, reke u Kataloniji su na istorijski niskim nivoima pošto je suša oborila sve rekorde u regionu i prošle godine primorala vlasti da ograniče upotrebu vode za poljoprivredu i industriju.

Od gradskih vlasti, takođe je zatraženo da prestanu sa navodnjavanjem fontana i da ograniče upotrebu vode, prenosi agencija AP.

U toku su i diskusije o tome da li uopšte puniti bazene tokom leta.

Katalonija se tokom 2008. godine suočila sa velikom sušom i voda je u tankerima dostavljana u Barselonu i Rejes je naglasio da njegova Agencija neće preporučiti da se isti metod ponovo koristi.

BONUS VIDEO: ERUPCIJA VULKANA NA KAMČATKI: "Bezimeni" izbacio pepeo šest kilometara uvis

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)