ZBOG OVOG POLUOSTRVA JE PUTINA ZABOLELA GLAVA, NIJE U PITANJU KRIM: Najviše nuklearnog oružja je tamo - Finskoj pred nosom

Novosti onlajn

08. 04. 2023. u 12:25

RUSKI predsednik Vladimir Putin nije sa oduševljenjem primio vest o prijemu Finske u NATO savez, pre svega zbog toga što će od sada deliti 1.340 kilometara granice sa najmoćnijom vojnom Alijansom na svetu, ali iz još jednog razloga.

ЗБОГ ОВОГ ПОЛУОСТРВА ЈЕ ПУТИНА ЗАБОЛЕЛА ГЛАВА, НИЈЕ У ПИТАЊУ КРИМ: Највише нуклеарног оружја је тамо - Финској пред носом

Foto: EPA/Profimedia/ilustracija

Na granici sa Finskom nalazi se i poluostrvo Kola - jedna je od najgušćih riznica nuklearnog oružja na celoj planeti.

NATO snage mogle bi potencijalno da ga ugroze tek sa severa, iz Norveške, ali ta polazna pozicija ne obećava zbog manje od 30 kilometara ulazne pogranične širine.

Gnev Kremlja je najpre izašao na videlo saopštenjem ministarstva spoljnih poslova Rusije u kom se navodi da će ulazak Finske u NATO negativno uticati na odnose Moskve i Helsinkija i da će Rusija biti prinuđena da preduzme kontra mere, uključujući one vojno-tehničkog karaktera, "da bi odagnala pretnje za sopstvenu nacionalnu bezbednost".

U saopštenju se ocenjuje da ulazak Finske u NATO predstavlja raskid sa "mudrom tradicijom" neutralnosti te zemlje i dodaje da će Finska će postati "samo jedna od malih država članica koje ni o čemu ne odlučuju". 

- Sigurni smo da će ovoj ishitrenoj odluci finskih vlasti, koja je doneta bez referenduma i dubinske analize posledica članstva Finske u NATO, suditi istorija - zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!