ZELENSKI STIGAO U POLJSKU: Tražiće još pomoći za Ukrajinu - Slede sastanci sa Dudom i Moravjeckim (FOTO)

Tanjug

05. 04. 2023. u 11:15

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski doputovao je danas u Poljsku, saopšteno je iz kabineta poljskog predsednika, prenosi Rojters.

ЗЕЛЕНСКИ СТИГАО У ПОЉСКУ: Тражиће још помоћи за Украјину - Следе састанци са Дудом и Моравјецким (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP photo

Poseta, koju je ove nedelje najavila Poljska, ali je Kijev nije zvanično potvrdio, dolazi u trenutku kada Ukrajina planira da pokrene kontraofanzivu u narednim nedeljama ili mesecima kako bi povratila okupiranu teritoriju od Rusije na svom istoku i jugu, navodi britanska agencija.

Pomoćnik poljskog predsednika Marčin Pšidač potvrdio je  privatnoj televiziji TVN24 da je Zelenski stigao u Poljsku.

U izjavma za medije u utorak uoči posete, on je saopštio da posetu „treba razumeti kao znak poverenja i zahvalnosti Poljskoj i Poljacima“.

Zelenski će se tokom posete sastati sa predsednikom Andžejem Dudom i premijerom Mateušom Moravjeckim i razgovarati sa ukrajinskim izbeglicama i poljskom javnošću, rekao je Pšidač.

- Neće biti iznenađenje da ukrajinska strana traži veću podršku od Poljske i drugih stranih partnera, ali moramo biti svesni da je Poljska već mnogo uradila - naglasio je poljski zvaničnik.

Poljska je primila više od milion ukrajinskih izbeglica od napada Rusije na Ukrajinu pre 13 meseci,  a kao članica NATO-a je takođe odigrala važnu ulogu u ubeđivanju drugih zapadnih sila da isporuče tenkove i drugo oružje Kijevu, navodi Rojters.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je u utorak da je Kijev zahvalan Poljskoj što je otvorila put za isporuke borbenih aviona MiG, a Pšidač je ranije ove nedelje rekao da su prvi MiG-ovi već isporučeni Ukrajini.

Poljska je još saopštila da će se razgovori za Zelenskim fokusirati na dešavanja na ukrajinskim linijama fronta, međunarodnu podršku i ekonomsku saradnju.

- Tokom razgovora sa predsednikom Zelenskim svakako ćemo razgovarati o ukrajinskom žitu i drugim poljoprivrednim proizvodima, jer ne želimo da bilo kakva trgovina sa Ukrajinom destabilizuje naše tržište - izjavio je ranije Mateuš Moravjecki.

Početkom aprila pet istočnoevropskih zemalja pozvalo je Brisel da od njih kupuje žito iz „humanitarnih razloga“. 

Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka navele su da je protok ukrajinskih žitarica smanjio cene njihovih domaćih proizvoda, dok su cene đubriva i energenata „skočile”.

BONUS VIDEO: 

SNIMAK EKSPLOZIJE: Trenutak kad kafić u Sankt Petersburgu odleće u vazduh


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)