BRITANIJA RAZVIJA REVOLUCIONARNU TEHNOLOGIJU: Genetski sistem ranog upozorenja za buduće pandemije

Novosti onlajn

02. 04. 2023. u 15:43

BRITANSKI istraživači razvijaju revolucionarnu tehnologiju za praćenje genetskih promena u respiratornim virusima, objavili su britanski mediji, navodeći da bi taj sistem trebalo da se koristi za uočavanje opasnih novih varijanti i da deluje kao rano upozorenje na nove bolesti i buduće pandemije.

БРИТАНИЈА РАЗВИЈА РЕВОЛУЦИОНАРНУ ТЕХНОЛОГИЈУ: Генетски систем раног упозорења за будуће пандемије

Foto: Shutterstock

Tim, sa sedištem u Institutu Velkam Sanger u Kembridžširu, namerava da učini tehnologiju jeftinom, jednostavnom za korišćenje i sposobnom da se uveća kako bi obezbedio globalni nadzor širokog spektra virusa.

Sistem će pratiti viruse gripa, respiratorni sincicijalni virus, korona viruse i nepoznate patogene, preneo je „Gardijan“.

Krajnji cilj projekta pod nazivom „Inicijativa za respiratorne viruse i mikrobiome“ je stvaranje sistema koji bi primenio tehnologiju sekvenciranja DNK za identifikaciju svih virusnih, bakterijskih i gljivičnih vrsta u jednom uzorku sakupljenom iz brisa nosa pacijenta.

- Britanija je bila na čelu genomskog nadzora kovida-19 i bila je odgovorna za oko 20 odsto svih genoma Sars-KoV-2 koji su sekvencirani širom planete tokom pandemije - izjavio je Juan Harison, koji vodi projekat na Institutu Sanger, vodećem svetskom centru za genetička istraživanja i sekvenciranje DNK.

Prema njegovim rečima, znanje i podaci koje su generisali omogućili su im da prate brzinom i preciznošću bez presedana, Sars-KoV-2, virus odgovoran za kovid-19, i prate kako se menja.

- Bila je to izuzetna pomoć u borbi protiv bolesti. Sada nam je cilj da doprinesemo izgradnji globalnog genomskog nadzora za sve respiratorne viruse. To su, na kraju krajeva, agensi koji će najverovatnije izazvati nove pandemije - naveo je Harison.

BONUS VIDEO: EVAKUISANO ČITAVO MESTO - U Minesoti iz šina iskliznuli vagoni teretnog voza

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi