KAZNA ZA NATO KOČENJE ILI "PAD DEMOKRATIJE" Zašto Mađarska i Turska nisu pozvane na Bajdenov Samit demokratije?

Novosti Onlajn

31. 03. 2023. u 16:10

LIDERI Mađarske i Turske neki su od svetskih lidera koji nisu prisustvovali Samitu za demokratiju u organizaciji vlade Sjedinjenih Američkih država.

КАЗНА ЗА НАТО КОЧЕЊЕ ИЛИ ПАД ДЕМОКРАТИЈЕ Зашто Мађарска и Турска нису позване на Бајденов Самит демократије?

Foto:Tanjug/Turkish Presidency via AP

Samo Viktor Orban i Redžep Tajip Erdogan nisu dobili poziv Džozefa Bajdena za učešće na virtuelnom skupu čiji je cilj da jača demokratiju na globalnom nivou, piše "Politika".

Prema rečima američkog predsednika Bajdena, Mađarska i Turska "razbijaju" demokratije i već duže vreme su na udaru kritika zbog "demokratskog nazadovanja", kako se u Vašingtonu karakteriše politika koju vode Orban i Erdogan.

Dve zemlje su mesecima u svojim parlamentima odlagale čin ratifikacije proširenja NATO na Finsku i Švedsku, da bi tek pre nekoliko dana zeleno svetlo za pristupanje Alijansi dobila samo Finska.

Kad je reč o Švedskoj, ni Turska ni Mađarska za sada ne žele da tu zemlju vide kao svoju saveznicu u NATO-u prvo zbog navodne podrške neprijateljima Turske, a druga zbog oštrih kritika na račun politike Viktora Orbana koje su se čule iz Stokholma.

Zapadni političari, uključujući i državni vrh Švedske, optužuju Mađarsku da je počela da da koristi planove NATO-a za proširenje na nordijske zemlje kako bi izdejstvovala što bolju poziciju za sebe prilikom pregovora s Evropskom komisijom o pitanjima vladavine prava EU i zadržanim finansijskim sredstvima.

Neimenovani zvaničnik američke administracije, koga citiraju mađarski mediji, tvrdi da je njihov cilj da uspostave protivtežu "autokratijama u usponu" i razviju odnose između demokratskim zemalja.

- SAD nisu zainteresovane da se ovaj događaj posmatra kao sveobuhvatni sud o snazi demokratije drugih zemalja, jer nam to nije namera. Kad su u pitanju i Tusrka i Mađarska, posvećeni smo daljem jačanju naših odnosa s obema zemljama. One su nađi važni saveznici u NATO-u, a mi zajedno radimo na mnogim pitanjima od zajedničkog interesa - dodao je zvaničnik.

BONUS VIDEO: TRAMP ILI BAJDEN - Koje države odlučuju pobednika?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati