SAD UVELE SANKCIJE SLOVAKU: Hteo Rusiji da proda severnokorejsko oružje

Tanjug

30. 03. 2023. u 19:56

SJEDINjENE Američke Države danas su saopštile da su uvele sankcije slovačkom državljaninu zbog pokušaja da ugovori prodaju desetina tipova severnokorejskog oružja i municije Rusiji.

САД УВЕЛЕ САНКЦИЈЕ СЛОВАКУ: Хтео Русији да прода севернокорејско оружје

Foto: Tviter/@martyn_williams/@nknewsorg

Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije Slovaku Ašotu Mkrtičevu zbog "pokušaja da uveze, izveze ili reeksportuje iz Severne Koreje oružje ili srodni materijal", preneo je Rojters.

-Rusija je izgubila više od 9.000 komada teške vojne opreme od početka rata, delom zahvaljujući multilateralnim sankcijama i kontroli izvoza, pa ruski predsednik Vladimir Putin sve više očajnički želi da ih zameni, rekla je u američka sekretarka finansija Dženet Jelen.

Ona je istakla da šeme kao što je ona koju je sprovodio Mkrtičev pokazuju da se Putin "u nuždi okreće dobavljačima kao što su Iran i Severna Koreja".

Između kraja 2022. i početka 2023, Mkrtičev je radio sa zvaničnicima Severne Koreje na nabavci više desetina vrsta oružja i municije za Rusiju u zamenu za materijale, komercijalne avione, sirovine i robu za slanje Severnu Koreju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna