VERSKI RAT U KIJEVU: Namera da se isele pravoslavni monasi Kijevsko-pečerske lavre ima tri uzroka

Boris Subašić

30. 03. 2023. u 13:34

KIJEVSKO-pečerska lavra je duhovni simbol Rusije, ali i pravoslavlja uopšte: ovaj drevni manastirski kompleks je kao i Sveta Gora Atonska posed, "zemaljski vrt", Bogorodice. Zato je ovaj manastir u svakom pohodu na Rusiju, od vremena Kijevske Rusije do današnje Ruske Federacije, bio prvi na udaru osvajača.

ВЕРСКИ РАТ У КИЈЕВУ: Намера да се иселе православни монаси Кијевско-печерске лавре има три узрока

Foto: Tviter

 
Pravoslavci molitvom brane Kijevsko-pečersku lavru

Palili su ga i uništavali islamski mongolski kanovi, pokušavali da zauzmu poljsko-litvanski unijati i katolički kler, komunisti su ga pretvarali u muzej, a ukrajinski šovinisti, od Hruščova do danas, pokušavaju da joj ponište ruski identitet i okupiraju je.

vikipedija

Svetinja na bregu iznad Dnjepra

Verski rat

Namera kijevskog režima da protera monahe kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je u liturgijskom jedinstvu s Moskovskom patrijaršijom i u manastir useli raskolnike, suštinski je deo rata protiv hrišćanske civilizacije, smatra ugledni srpski sociolog dr Slobodan Vuković.

- Ovaj rat ima tri uzroka. Prvi je globalno-strateški, za očuvanje američke dominacije u svetu, drugi je pohod na ruske resurse, a treći je ideološki ili, preciznije, religiozni. Zapad više nije dominatno katoličko-protestantski, već mu je nametnuta "religija Davosa" koja poriče sve tradicionalne vrednosti od porodice i prirodnih polova, do jezika. Toj novoj religiji smeta pravoslavlje jer je poslednja odbrana tradicionalne Evrope. Napad na monaštvo Kijevsko-pečerske lavre zato jeste pre svega napad na pravoslavlje, ali i na hrišćanstvo uopšte. O tome svedoči podrška koju je monasima Lavre dao i papa, svestan ugroženosti civilizacije. Ovo nije prvi put da se stvara neka nova religija. Treći rajh je takođe pokušao da hrišćanstvo zameni nekom "starogermanskom religijom" čiji je nosilac bio SS - ukazuje dr Vuković.

Ruski identitet

Ukrajinski šovinisti i zapadni mediji vode intenzivnu kampanju dokazivanja da prvi ruski manastir nema veze sa Rusima.

- Više puta sam posetio Kijevsko-pečersku lavru i uverio se da je ona srce pravoslavne Rusije. To uostalom piše u najstarijem slovenskom letopisu "Povest minulih leta" koji je napisao monah Lavre Nestor oko 1015. godine. Rusi su kršteni 988. u vreme Svetog Vladimira i prvi manastir na mestu Lavre je osnovan u to vreme. Status ruske Svete gore ima od 1051. kada je sa blagoslovom Atosa u pećinu na bregu iznad Dnjepra došao Sveti Antonije kijevsko-pečerski i osnovao prvu zajednicu podvižnika u Kijevskoj Rusiji. Osporavati ruski identitet Lavre je laž, a kako kaže sveti apostol Jovan, satana je "otac laži". Zapad, koji upravlja Kijevom, ovim činom se pokazuje kao nehrišćanski i bezbožnički - kaže istoričar prof. dr Radomir V. Popović, protojerej-stavrofoor.

Nestorov letopis navodi da se sveti Antonije, osnivač Lavre, zamonašio na Svetoj Gori i podvizavao se u pećini na brdu Samarija, između manastira Esfigmena i Hilandara, sve dok ga iguman, duhovni otac, nije posavetovao: "Vrati se u Rusiju i neka na tebi bude blagoslov Svete Gore, jer će od tebe krenuti mnogi crnorisci".

vikipedija

Lavru jee 1905. naslikao Vasilije Vereščagin

 

Beleg apostola Andreje

 Kijevsko-pečerska lavra zasnovana je na mestu koje je, po predanju, označio sam sveti apostol Andreja boraveći među Slovenima. Došavši pod bregove nad Dnjeprom u čijim se katakombama i hramovima nalazi Lavra rekao je učenicima: " Na ovim gorama zasijaće blagodat Božija: ima da bude grad veliki i crkve će mnoge Bog da podigne".

- Postoje mesta na ovom svetu koja su naročito oblagodaćena, mesta gde velika nebeska milost silazi na zemlju i živi među ljudima. Tako mi, pravoslavni, saziremo Jerusalim, grad u kome je Hristos stradao, ustao iz groba i vazneo se na nebo; tu je i Sveta Gora, udeo Majke Božje, gde se, vekovima, umire a ne rađa, jer je sveta smrt rođenje za večnost. Dragocena nam je i Kijevo-pečerska lavra, majka svih ruskih svetinja i svetaca. Tamo su mošti oko 140 svetaca Ruske crkve i celog pravoslavnog sveta. Ova svetinja se smatra jednim od sedam čuda Ukrajine i nalazi se na listi UNESKO - kaže dr Vladimir Dimitrijević, istoričar i filolog.

- Za vreme komunista, manastir je postao muzej, ali ni komunisti nisu mogli da spreče mirotočenje svetih podvižnika koji su živote dali Hristu. Vernici su dolazili kao "turisti" i misleno se molili u blizini moštiju koje su svedočile o budućem vaskrsenju. Kada je pao komunizam, pod uticajem Vatikana i zapadnih osvajača, stvoren je, baš na Ukrajini, težak crkveni raskol, koji je na kraju podržao NATO fanariota Vartolomej Carigradski. I raskol je doveo do bratoubilačkog užasa, koji sada gledamo.

vikipedija

Nemci su 1941. minirali sabornu crkvu Lavre

HILjADUGODIŠNjE STRADANjE

Istoričari smatraju da je sadašnji pritisak na Lavru samo nastavak istorijskog procesa dugog trajanja, započet napadima mongolskih kanova na Kijevsku Rusiju, prvu rusku državu. Oni su Lavru razarali do temelja četiri puta od 11. do 15. veka. Posle njih Kijev i manastir osvaja Poljsko-litvanska katolička državna zajednica, čime počinje period strahovitog pritiska na pravoslavce da se pokatoliče. Ta borba traje sve do 1654. kada Rusi konačno oslobađaju svoju najveću svetinju, Kijevsko-pečersku lavru. Nastojatelja Lavre ubili su 1918. komunisti, ali monasi su ostali u manastiru, koji su 1924. pokušali da otmu ukrajinski crkveni separatisti. Pošto nisu uspeli, Sovjet narodnih komesara SSSR odlučio je da manastir postane "Sveukrajinski muzejski gradić". Kaluđeri su tek 1930. konačno izgnani iz katakombi, a deo je streljan. Početkom okupacije 1941. Nemci su u Lavri streljali oko 500 građana Kijeva.

Okupacione vlasti su u septembru 1941. dozvolile povratak monaha, a već u novembru su temeljno opljačkali manastir i miniranjem unišili centralni hram Uspenski sabor, kao "ruski nacionalni simbol". Posle oslobođenja Kijeva 1943. Staljin nije zatvorio lavru, koja je kao manastir živela do 1961. kada ga je ponovo zatvorio Hruščov, tvorac ukrajinske državnosti. U junu 1988, kada je proslavljana hiljadugodišnjica krštenja Rusije, ukazom vlade SSSR obnovljena je Pečerska monaška opština. Od raspada SSSR Kijevsko-pečerska lavra je na meti ukrajinskih šovinista.

vikipedija

Crtež Lavre iz 1651. godine

TREĆI SVETSKI RAT

Shiarhimandrit Jona iz Kijevsko-pečerske lavre govorio je da će treći svetski rat početi u Ukrajini, napominje dr Vladimir Dimitrijević.

- Jednom njegov duhovni sin ga je pitao kada će početi treći svetski, kada će to biti i ko će napasti Rusiju? Duhovnik mu je rekao: "On će početi od male zemlje, koja je manja od Rusije. Biće unutrašnji sukobi koji će prerasti u građanski rat. Proliće se mnogo krvi. I u taj građanski rat u maloj zemlji, biće uvučena i Rusija i SAD i mnoge zemlje. I to će biti početak trećeg svetskog rata". Na pitanje kada će treći svetski rat početi, Jona je odgovorio: "Ja ću umreti, i godinu dana nakon toga će početi".

- On se upokojio u decembru 2012, a Evromajdan je počeo u decembru 2013. godine - podseća dr Vladimir Dimitrijević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024