"NEĆE NAS ZADESITI SUDBINA SOVJETSKOG SAVEZA" Medvedev naveo da se Rusija neće svesti samo na odbrambenu industriju

Đ.G.

27. 03. 2023. u 09:33

RUSKA ekonomija neće se svesti samo na odbrambenu industriju, uprkos sukobu sa Ukrajinom i zapadnim sankcijama, rekao je u nedelju novinarima bivši predsednik Dmitrij Medvedev. Neće biti dozvoljeno da se razvijaju neuravnotežene stvari u ekonomiji, rekao je on, dodajući da je malo verovatno da će zemlju zadesiti sudbina Sovjetskog Saveza.

НЕЋЕ НАС ЗАДЕСИТИ СУДБИНА СОВЈЕТСКОГ САВЕЗА Медведев навео да се Русија неће свести само на одбрамбену индустрију

Foto: Profimedia/Mikhail Tereshchenko/ilustracija

- Trenutno ne postoji pretnja od ekonomske militarizacije na način na koji je postojala [u SSSR] 1970-ih i 1980-ih - rekao je Medvedev. Bivši predsednik je tvrdio da je Sovjetski Savez dao previše prioriteta odbrambenoj industriji. Da bi se izbegla neravnoteža, „samo treba ispravno postaviti prioritete i pratiti glavne makroekonomske indikatore - dodao je on.

Rusija zapravo treba da pojača svoju odbrambenu industriju, rekao je on, dodajući da je neophodno „postaviti temelje za budućnost“ čak i nakon okončanja ukrajinskog sukoba. Međutim, preduzimanje ovih koraka neće uticati na druge privredne sektore, smatra on.

SSSR-u je nedostajao tržišni sistem, a takođe i snažan sektor robe široke potrošnje kakav ima moderna Rusija, rekao je Medvedev, dodajući da je Zapad u to vreme uveo sankcije SSSR-u, „imali bismo teška vremena“. 

Sada rusko tržište ne oseća kolosalne padove čak ni uprkos sankcijama, rekao je bivši predsednik. On je pohvalio ruski poljoprivredni sektor, rekavši ne samo da omogućava Rusiji da zadovolji sopstvene potrebe za hranom, već joj omogućava i da „hrani druge“. 

Rusija je takođe uspela da zadrži stopu inflacije nižom nego u mnogim evropskim zemljama, rekao je Medvedev. „Oni su podstakli ovu kampanju, počeli da se bore protiv nas i sada neke nacije imaju stopu inflacije između 15% i 20%“, rekao je on, napominjući da je inflacija u Rusiji na putu da u martu dođe na 6% i da kasnije padne na 4%.

Ranije u nedelju, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da EU povećava svoju zavisnost od Pekinga mnogo brže od Moskve. RIA Novosti su u martu objavile da su Rusija i Kina bile na vrhu liste zemalja sa najvećim trgovinskim suficitom prošle godine, preneo je RT.

BONUS VIDEO: "NOVOSTI" NA ULICAMA PARIZA - Ponovo masovne demonstracije - francuska prestonica u haosu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

NOVA CENA HLEBA OD PETKA: Biće još jeftiniji - evo koliko će koštati Sava