NE MOŽEMO IZGUBITI KINU, MOŽDA ĆE NAM ZATREBATI JEDNOG DANA: Nakon Sijeve posete Rusiji upaljen alarm, zvaničnici EU se spremaju u Peking

Novosti onlajn

24. 03. 2023. u 17:26

USRED sve veće zabrinutosti da kineski lider Si Đinping pojačava svoju podršku ratu Rusije u Ukrajini, španski premijer Pedro Sančez najavio je u četvrtak da će odleteti u Peking na razgovore sledeće nedelje. Emanuel Makron, francuski predsednik, krenuće na duže planirano putovanje 4. aprila, piše Politiko.

НЕ МОЖЕМО ИЗГУБИТИ КИНУ, МОЖДА ЋЕ НАМ ЗАТРЕБАТИ ЈЕДНОГ ДАНА: Након Сијеве посете Русији упаљен аларм, званичници ЕУ се спремају у Пекинг

FOTO: AP/Tanjug

Niz lidera Evropske unije iskoristio je samit u Briselu da podigne uzbunu zbog razmetljive podrške Kine Vladimiru Putinu ove nedelje, upozoravajući da ne mogu da stoje po strani dok Peking i Moskva cementiraju savez koji rizikuje da svet dovede u dublju krizu.

Tokom privatne sednice u Briselu, Makron je pozvao svoje kolege da udvostruče napore da spreče Kinu da produbi svoju podršku ruskoj invaziji.

- Francuski predsednik je podvukao potrebu da uloži najveće napore kako bi se osiguralo da Kina ne podržava Rusiju i njenu sposobnost da nastavi sa ratom - rekao je zvaničnik EU.

Ulozi u promjenjivoj geopolitičkoj dinamici teško da bi mogli biti veći za Evropu ili svet. Čvršće partnerstvo između Kine i Rusije bi rizikovalo da ukrajinski rat eskalira u sukob između vlada NATO-a i Pekinga, kao i Moskve.

Foto: Profimedia

Zatim se preti opasnost od vojnog sukoba između Pekinga i Vašingtona oko Tajvana, za koji zapadni analitičari kažu da je izložen rastućem riziku od invazije kineskih snaga.

Čak i bez vojne eskalacije, tenzije između Pekinga i Zapada rastu oko bezbednosti i trgovine. Poslednjih nedelja, niz evropskih vlada je napalo restrikcijama kinesku kompaniju društvenih medija TikTok, zbog zabrinutosti da dominacija Pekinga u tehnologiji predstavlja bezbednosni rizik za Zapad.

Istovremeno, vlade EU sastavljaju planove da ograniče svoje oslanjanje na Kinu za kritične sirovine kao što je litijum za baterije električnih automobila.

Obraćajući se medijima tokom samita u Briselu, letonski lider Krišjanis Karinš opisao je sastanak Si-Putina u Moskvi kao „otvaranje očiju za Evropu“.

Sastanak je, kako je rekao, pokazao da „Kina ne preuzima ulogu brokera [već] se otvoreno kreće na strani Rusije i da to predstavlja teškoću za sve nas“.

Karinš je dodao da Peking ima vodeće mesto u odnosima sa Rusijom, ali ostaje nejasno gde oni žele da vode ovaj odnos.

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda i švedski premijer Ulf Kristersson takođe su izrazili zabrinutost zbog mogućnosti da Kina pruži konkretnu podršku Rusiji, izjavila su dvojica diplomata uključenih u samit u Briselu.

Španac Sančez je u međuvremenu potvrdio da će se sledeće nedelje sastati sa Sijem u Kini. Španski zvaničnici rekli su da će razgovarati o stavu Kine o Ukrajini. Španija će kasnije ove godine od Švedske preuzeti rotirajuće predsedavanje Savetom EU.

Dok su lideri EU izrazili strah od bližih veza Moskve i Pekinga, u Briselu nije bilo konsenzusa o tome da li blok kao celina treba da usvoji novi pristup Kini.

Luksemburški premijer Gzavije Betel pozvao je na nastavak saradnje sa Pekingom u pokušaju da se Kinezi zbliže.

Možda će nam Kina zatrebati jednog dana

- Kina nije savršena, ali će nam jednog dana možda trebati - rekao je jedan zvaničnik EU. „Nekoliko država članica deli ovu procenu".

Drugi, međutim, čini se da podržavaju oštriju liniju prema Kini s obzirom na najnoviju situaciju.

Makronov diplomatski savetnik Emanuel Bon razgovarao je u četvrtak sa visokim kineskim diplomatom Vang Jijem. „Kina očekuje od Francuske i drugih evropskih zemalja da igraju ulogu u... traženju političke rezolucije“, rekao je Vang.

Tokom svoje ovonedeljne posete Moskvi, Si nije javno obećavao vojnu podršku Rusiji. Međutim, američki zvaničnici upozoravaju na spremnost Pekinga da pruži smrtonosnu pomoć Moskvi. POLITICO je izvestio da je 1.000 jurišnih pušaka i druge opreme koja bi mogla da se koristi u vojne svrhe poslato u Rusiju iz kineskih kompanija.

BONUS VIDEO: KINA PRIVLAČI NAPREDNOM EKONOMIJOM I BOGATOM KULTUROM

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni