TURSKA MODERNIZUJE SVOJE LEOPARDE: U planu Ankare duboka modernizacija, menjaju se bitni delovi tenka (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

23. 03. 2023. u 19:45

U OKVIRU projekta Tiyk-Leo2A4, turska kompanija za proizvodnju tenkova BMC započela je aktivnosti modernizacije 81 tenka leopard 2A4. Tenkovi će biti podvrgnuti velikoj modernizaciji.

ТУРСКА МОДЕРНИЗУЈЕ СВОЈЕ ЛЕОПАРДЕ: У плану Анкаре дубока модернизација, мењају се битни делови тенка (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Nastavljaju se procesi modernizacije glavnih borbenih tenkova leopard 2A4, koji su u upotrebi u Oružanim snagama Turske. U početku je Roketsan opremio 40 tenkova leopard 2A4 dodatnim oklopnim sistemom T1. Na ovaj način, Ankara je mogla da poveća otpor protiv protivtenkovske municije.

Projekat modernizacije Tiyk-Leo2A4 za leopard 2A4 predviđa mnogo sveobuhvatniju nadogradnju. Predviđeno je da se dodaju nove sposobnosti prema planovima Predsedništva za odbrambenu industriju, koje je inicijator programa. Prema informacijama do kojih su došli turski mediji SavunmaSanayiST.com, modernizacija 81 tenka je već počela.

Dodatni oklopni sistemi biće integrisani u tenkove i mnoge elektronske podsisteme. Biće promenjen sistem upravljanja vatrom, kao i vizuelni sistemi. Iako će samo 81 leopard 2A4 biti nadograđen u prvoj fazi projekta, izvori kažu da postoji opcija da još 250 tenkova prođe i ovu nadogradnju. Prema planovima, modernizacija bi trebalo da bude završena negde 2026. godine.

Obim projekta je sledeći: sistem upravljanja vatrom, sistem aktivne zaštite, modularna oklopna zaštita, daljinski sistem upravljanja naoružanjem, sistem osmatranja iz blizine, vizuelni sistem za vozača tenka, pomoćna pogonska grupa, informacioni sistem za kontrolu tenka, sistem laserskog upozorenja tenkova, sistem za suzbijanje požara i eksplozija, zaštitna obloga, sistem za održavanje života.

Foto printskrin YouTube Den ProHD

Tenk Altaj


ALTAJ TENK

BulgarianMilitary.com podseća da turska vojska očekuje nove tenkove u aprilu. Biće ih dva, ali su od suštinskog značaja, kako za lokalnu privredu, tako i za borbenu sposobnost vojske. Reč je o turskom tenku Altaj.

Uskoro će biti isporučena prva dva prototipa Altaj sa južnokorejskom pogonskom jedinicom. Prema planu, serijska proizvodnja Altaja moraće da počne 2025. godine. Do tada će ova dva prototipa biti podvrgnuta opsežnim ispitivanjima i procenama, tako da kada dođe dan masovne proizvodnje, tenkovi će biti bez grešaka i problema.

Turska je u velikoj meri odložila projekat autohtonog tenka Altaja. Razlog je bio embargo koji je Nemačka uvela na neke političke i vojne odluke koje je Ankara donela tokom godina. U početku je Altaj morao da koristi nemačke pogonske jedinice. Embargo je poremetio planove Turske. U prošloj godini, međutim, BMC, kompanija koja razvija Altaj, uspela je da „otvori vrata“ južnokorejskim dobavljačima.

Foto printskrin YouTube Den ProHD

Tenk Altaj

BMC je 2018. godine pobedio na tenderu za serijsku proizvodnju tenka Altai koji je razvio Otokar. Do sada je u BMC proizvedeno 5 tenkova Altai. Trenutno se pripremaju za isporuku još dva glavna borbena tenka.

BONUS VIDEO - BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!