POGLEDAJTE - ISKAKANJE IZ ALIGATOROVIH USTA: Ruski piloti se katapultiraju iz pogođenog helikoptera KA-52 (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

21. 03. 2023. u 22:00

U DRAMATIČNOM video snimku koji je postao viralan na društvenim mrežama, prikazan je ruski avion Ka-52 aligator koji je pogođen nečim što izgleda kao ukrajinska protivvazdušna raketa.

ПОГЛЕДАЈТЕ - ИСКАКАЊЕ ИЗ АЛИГАТОРОВИХ УСТА: Руски пилоти се катапултирају из погођеног хеликоптера КА-52 (ВИДЕО)

Foto: EPA


Tada se činilo da se posada helikoptera katapultira zahvaljujući prvom mehanizmu za izbacivanje helikoptera na svetu.

Snimak se prvi put pojavio na internetu 20. marta. Na snimku se vide pramenovi dima odmah nakon što su pilot i kopilot pokušali da se katapultiraju iz helikoptera.

Ipak, snimak se prekida pre nego što se uspešno izbacivanje može u potpunosti pogledati. Trenutno nema dostupnih jasnih informacija o statusu pilota helikoptera. Lokacija i vreme snimanja spota još uvek nisu poznati.

Ukrajinska vojska je rasporedila nekoliko sistema protivvazdušne odbrane i protivvazdušnih raketa, primoravajući ruske avione da uglavnom ostanu van ukrajinskog vazdušnog prostora i lansiraju rakete sa distance.

Helikopter Ka-52 pruža vatrenu podršku i prvenstveno ima zadatak da udari na ukrajinske tenkove. Kao rezultat toga, helikopter je u opasnosti da bude oboren od strane vazdušne odbrane Kijeva.

Na primer, ranije viralni video prikazuje helikopter Ka-52 kako pogađa položaje ukrajinske vojske u blizini Ugledara. Aligator je uništio mnoge ukrajinske tenkove i vojna vozila.

Međutim, nekoliko ovih modernih helikoptera je uništeno u borbi nakon što su ih pogodile sofisticirane MANPADS koje su postavile ukrajinske oružane snage.

Cena jednog Ka-52, koji se smatra jednim od najboljih jurišnih helikoptera na svetu, iznosi oko 15 miliona dolara. Međutim, protivvazdušna raketa korišćena za obaranje ruskog helikoptera bila bi mnogo jeftinija od jednog Ka-52 Aligator.


KA-52 ALIGATORI VKS

Ka-52 Aligator je najčešće korišćena platforma za kopneni napad u ruskoj invaziji Ukrajine. Od svog predstavljanja, ovaj helikopter se smatra jednim od najboljih jurišnih helikoptera na svetu.

Aligator se čak smatra superiornijim od američkih Apača jer ima protivbrodske rakete većeg dometa. Aligator, prema Rusiji, nadmašuje druge ruske borbene helikoptere poput Mi-24/35 Hind i Mi-28 Havok u pogledu optike, tehnologije noćnog vida i preciznih projektila.

Međutim, nekoliko od ovih naprednih helikoptera je izgubljeno u borbi nakon njihovog raspoređivanja u Ukrajini.

Ka-52 je sposoban da postigne maksimalnu brzinu od 186 mp/h i plafon od 18.000 stopa. Uporedni raspored sedišta u kokpitu i sedišta za izbacivanje pilota su među njegovim najkarakterističnijim karakteristikama.

Desna strana trupa ima auto-top kalibra 30 mm, a neke varijante helikoptera dodatno imaju infracrvenu (FLIR) kameru postavljenu na nos.

Druge značajne prednosti Aligatora su njegova odlična efikasnost na planinskom terenu i iznad vode, niska osetljivost na udare vetra, visoka borbena sposobnost preživljavanja i otvoreni dizajn avionike, koji omogućava operateru da doda opremu po svom izboru.

Udarni helikopter Ka-52 je projektovan za uništavanje pešadijskih, neoklopnih i oklopnih i vazdušnih ciljeva male brzine. Helikopter može uništiti neprijateljske vojnike i helikoptere na taktičkoj dubini ili linijama fronta.

Ipak, operativna efikasnost Ka-52 u Ukrajini, gde je pretrpeo značajne gubitke, direktno opovrgava tvrdnje Rusije da može efikasno da deluje u savremenim ratnim okruženjima.

Prema ranijim izveštajima, helikopter doživljava snažne vibracije, koje dovode do mehaničkih kvarova. Kasnije u decembru, video na kojem ukrajinska vojska utovaruje napušteni aligator postao je viralan na društvenim mrežama, što je izazvalo zabrinutost da bi zapadni inženjeri mogli da žele da dekodiraju ruski helikopter.

Oriks, tim stručnjaka koji prati uništeno oružje u sukobu u Ukrajini koristeći vizuelne dokaze, primetio je da je Rusija do sada izgubila 33 jurišna helikoptera Ka-52 u borbi protiv Ukrajine.

Ka-52, dizajniran za noćne misije, ima radar za praćenje terena i infracrvenu (FLIR) kameru koja gleda u napred montiranu ispod nosa rotorkrafta.

Helikopter za napad ima najsavremeniju avioniku i sisteme samozaštite kao što su dozatori baklji i veliki izduvni difuzori na vrhovima krila.

Koaksijalni rotor helikoptera eliminiše zahtev za jedinicu kontra-repnog rotora, sličnu Defiant Ks-u, koju će koristiti američko vazduhoplovstvo. Turboosovinski motori serije Klimov VK-2500 helikoptera omogućavaju mu da radi u toplim i hladnim klimama, a njegova najveća brzina je 300 km na sat.

BONUS VIDEO - BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju