"PUTINE, ČEKA TE HAG" Litvanija poslala poruku ruskom predsedniku (FOTO)

Novosti Onlajn

18. 03. 2023. u 19:47

LITVANIJA je poslala snažnu poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu nakon što je Međunarodni sud pravde u Hagu izdao nalog za njegovo hapšenje.

ПУТИНЕ, ЧЕКА ТЕ ХАГ Литванија послала поруку руском председнику (ФОТО)

Foto: Profimedia/Alexander NEMENOV

Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje objavilo je na Tviteru fotografiju transparenta na neboderu u glavnom gradu Litvanije Vilnusu na kojoj je pisalo „Putine, Hag te čeka“.

Gradonačelnik Vilnusa Remigijus Simasius napisao je istu poruku bojom u spreju na putu ispred ruske ambasade u gradu u martu prošle godine, piše Skaj njuz. Podsetimo, Međunarodni krivični sud u Hagu juče je izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Putina zbog ratnih zločina.

Deportacija dece iz Ukrajine

On je izdao dva naloga za hapšenje – protiv Putina i ruske komesarke za prava deteta Marije Lvove-Belove. Pravna optužba glasi: „ratni zločini“. Konkretno, reč je o deportaciji dece iz Ukrajine u Rusiju, koja se navodno sprovodi od februara 2022. godine.

Sud smatra da postoje dovoljni razlozi da je i sam Putin krivično odgovoran za navedena dela. Ruski predsednik je u maju potpisao ukaz kojim se omogućava brže dobijanje državljanstva ukrajinskoj deci u Rusiji. Osim toga, Putin nije, kako se navodi u nalogu za hapšenje, uticao na svoje civilne i vojne potčinjene da ih odvrate od ratnih zločina.

BONUS VIDEO: PUTIN NA BOŽIĆNjOJ LITURGIJI - Predsednik Rusije u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi

(Index.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!