PAPA FRANJA RAZMATRA UKIDANJE CELIBATA: Reforme na desetu godišnjicu pontifikata

Papa bi mogao doneti najrevolucionarniju odluku kojom bi se dopustilo da se sveštenici Katoličke crkve žene. ”Celibat nije večan kao svešteničko ređenje koje je zauvek, hteli to vi ili ne. Celibat je disciplina”, rekao je papa i mnogi to tumače da bi se uskoro mogle dogoditi promene koje bi znatno promenile Crkvu.

ПАПА ФРАЊА РАЗМАТРА УКИДАЊЕ ЦЕЛИБАТА:  Реформе на десету годишњицу понтификата

J. Ć.

”Celibat se može preispitati. Svi u istočnoj Crkvi su oženjeni ili su to oni koji tako žele. Tamo prave izbor, pa pre zaređenja postoji izbor oženiti se ili biti u celibatu”, objašnjava papa. To se tumači kao promena u njegovom prijašnjom stavu kada je govorio da je celibat dar Crkvi.

”Papa je realist i vidi probleme koji su nastali u modernom društvu zbog nemogućnosti da se katolički sveštenici žene. Iskreno, pedofilija je jedan od problema, ali i sve manji interes mladih da prihvate svešteničko zvanje. Mene ne bi iznenadilo kada bi papa, pred kraj života, doneo odluku koja bi bitno promenila stav oko celibata”, kaže Đorđo Makijedo, dobar poznavatelj prilika u Vatikanu.

U deset godina na čelu Crkve Franjo je doneo niz promena koje su izazvale ogorčene proteste konzervativnog sveštenstva. Nema više mise na latinskom, papa ne osuđuje gej zajednicu, otvorio je mnoge vruće teme koje je do sada Crkva stavljala pod tepih. Svesetan da sa 86 godina nema više mnogo vremena za daljnje reforme odlučan je da baš sada dotakne i najosetljiviju koja se tiče mogućnosti da sveštenici ne žive u celibatu.

Ali, prilike u Vatikanu ne ide u korist pape, jer kako godine prolaze i kako se bliži kraj njegovog pontifikata raste i otpor prema sadašnjem kursu Vatikkana. Otporaima svagde, pa i Nemačkoj koja je imala bivšeg papu Benedikta 16. Tako je Sinodalna skupština u sklopu Nemačke biskupske konferencikje želela da osnuje Sindikalno veće koje bi se bavilo bitnim procesima u Crkvi, ali iz Vatikana je stiglo ”ne”. Papa se sa tim nije složio i sada traje prepiska između nemačkih biskupa i Svete Stolice. Otpora na papine reforme ima i u Rimskoj kuriji koju sačinjavaju moćni italijanski kardinali razočarani što su trojica poslednjih papa došli van Italije.

Obeležujući desetgodišnjicu pontifikata Franjo je rekao da želi pravedniju i otvoreniju Crkvu, svestan da su promene teške. Svestan je da pada broj katolika u svetu, a da su ljudi razočarani raskošnim životom kardinala. Najavio je i veći uticaj žena, a u svojim daljnim planovima tvrdi ”ponekad mi krv udari u glavu, a kada se izgubi strpljenje i mir možete se poskliznuti i pogrešite. Treba znati pričekati”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati