ŠVAJCARSKI PREDSEDNIK ODLUČAN: "Naše oružje ne može u Ukrajinu"

Novosti online

12. 03. 2023. u 18:34

ŠVAJCARSKI predsednik Alen Berset, privržen neutralnosti svoje zemlje i veliki protivnik slanja oružja Ukrajini, osudio je ratno ludilo, navodi se iz njegovog intervjua za nedeljno izdanje lista Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

ШВАЈЦАРСКИ ПРЕДСЕДНИК ОДЛУЧАН: Наше оружје не може у Украјину

Foto AP

- Osećam to ratno ludilo u nekim krugovima. I vrlo sam zabrinut zbog toga, jer taj osećaj počiva na kratkoročnoj viziji - rekao je Berset, dodavši da švajcarsko oružje ne treba koristiti u ratovima. Socijaldemokratski predsednik iz kantona Fribourg istakao je da je pozicija Saveznog veća po tom pitanju vrlo jasna.

- Razumem i poštujem činjenicu da druge zemlje imaju drugačije stvaove, no treba poštovati i švajcarsko. Reći jednostavno da je sada situacija drugačija i da Švajcarska mora sve da promeni, ne obazirući se na svoje pravne temelje, to nije moguće - odlučno je naglasio Berset.

Švajcarci su tradicionalno neutralni

Naime, rasprava o neutralnosti Švajcarske traje od ruskog napada na Ukrajinu 24. februara prošle godine. Švajcarska, koja nije članica Europske unije, uvela je sve sankcije evropskog bloka protiv Rusije ocenivši da su kompatibilne s neutralnošću zemlje, no Švajcarsi odbijaju zahteve Nemačke, Španije i Danske da im se dopusti preusmjeravanje uvezenog švajcarskog oružja i municije prema Ukrajini.

Više je inicijativa stavljeno pred parlament da ublaži ta pravila, no proći će meseci pre nego što se donese neka odluka. Tokom posete UN-u Berset je rekao da nije trenutak za promene i da se ne mogu praviti izuzetke, braneći tradicionalnu poziciju svoje zemlje.

BONUS VIDEO:

RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri