KOMANDUJE "SVEMIRSKI" GENERAL: Vojno lice sa velikim pedigreom na čelu kineske odbrane

A.Vojinović

13. 03. 2023. u 08:30

GENERAL Li Šangfu, veteran pokreta za modernizaciju Narodne oslobodilačke partije i vojno lice sa velikim pedigreom, novi je kineski ministar odbrane. Njega su na čelo vladinog tela zaduženog za kinesku vojsku jednoglasnom odlukom izabrali poslanici na sednici godišnjeg Nacionalnog narodnog kongresa u Pekingu. Šangfu će u narednim godinama posebno biti na oku SAD, s obzirom na to da ga je administracija tadašnjeg šefa Bele kuće Donalda Trampa 2018. godine sankcionisala zbog kupovine ruskog naoružanja - borbenih aviona Su-35 i vazdušnog raketnog sistema S-400.

КОМАНДУЈЕ СВЕМИРСКИ ГЕНЕРАЛ: Војно лице са великим педигреом на челу кинеске одбране

Profimedia

Novi kineski ministar odbrane, rođen 1958. godine u Čengduu, glavnom gradu kineske provincije Sičuan, može da se pohvali zavidnom dosadašnjom karijerom. Diplomirao je 1982. godine na vojnom Nacionalnom univerzitetu za odbrambenu tehnologiju, zaposlio se u svemirskoj luci Sičang, u kojoj je proveo više od tri decenije. Ovde je radio prvo kao tehničar, da bi kasnije došao do pozicije direktora mesta za lansiranje.

Tokom ranije karijere nagledao je lansiranje kineske lunarne sonde i vodio je prvu kinesku probu protivsatelitskih raketa. A 2016. godine imenovan je za zamenika komandanta Komandne strateške podrške Narodne oslobodilačke vojske, uglednog tela zaduženog za razvoj svemirskog i sajber ratovanja. Zatim je imenovan za šefa Odeljenja za razvoj opreme Centralne vojne komisije, rukovodećeg odbrambenog tela, na čijem je čelu kineski lider Si Đinping.

U perodu od 2017. do 2022. godine Li je vodio kineski svemirski program sa ljudskom posadom. A tokom njegovog mandata, Peking je pojačao aktivnosti u svemiru, gde je izvršio 55 uspešnih lansiranja orbita 2021. godine nadmašivši Rusiju i SAD, preneo je "Raša tudej".

Nova pozicija za uglednog generala stiže kao vid nagrade za dosadašnji rad na modernizaciji vojske, ocenjuju vojni analitičari, a prenosi Si-En-En.

IZABRANI POTPREDSEDNICI

NA godišnjem zasedanju kineskog parlamenta juče je odlučeno i da guverner Narodne banke Kine Ji Gang i ministar finansija Liu Kun ostanu na tim funkcijama. Takođe, poslanici su izabrali i četiri potpredsednika vlade sa Ding Sjueksijangom na čelu, koji je dugo obavljao funkciju šefa Sijevog kabineta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!