DRAMATIČNO LETO ČEKA ITALIJU: Alarm - očekuje se talas migranata

Milica Ostojic - dopisnik iz Rima

12. 03. 2023. u 17:49

PREDVIĐANjA za najveći talas migranata koji će pristići u Italiju ovog proleća i leta po izveštaju Ministarstva Unutrašnjih poslova više su nego alarmantna - samo sa dve obale krenuće ka Italiji 900.000 migranata u nekoliko meseci i biće to najveća najezda u istorji iskrcavanja, sa najvećim udarom u avgustu.

ДРАМАТИЧНО ЛЕТО ЧЕКА ИТАЛИЈУ: Аларм - очекује се талас миграната

Foto: Tanjug/AP

Takva se najezda migranata očekuje, po realnim izveštajima službi, najviše sa obala Libije i Tunisa, a ostrvo Lampeduza već je sada u kolapsu od pristiglih, samo u poslednjih 48 sati oko 5.000 migranata. Bilo koji drugi prostor u italijanskim lukama neće moći da smesti ni privrememo toliki broj migranata, alarmira Sicilija, alarmira „Alarm Fon“ broj za kontakt u spašavanju migranta na moru, jer je samo od početka ove godine pristiglo njih 18.800, o procentu porasta iskrcavanja se i ne govori jer je on u ogromnom broju uvećan, a samo kvota od 5 najviše 10 posto ima pravo na azil u Italiji.

Vojna mornarica je u pokretu 24 sata dnevno, osmatra se kretanje barki na moru koje se vide u ogromnom broju na raznim mestima Mediterana ali i Jonskog mora, svaki broj koji se ispiše o pristiglima posle samo koji sat već je zastareo, barke su tako prenatrpane da ako se ne stigne u pomoć na vreme desiće se tragedija kao ona od pre nekoliko dana u Krotone u Kalabriji gde je izvađeno do jutros 76 tela, ne zna se koliko ih je još u morskim dubinama.

Vojna mornarica počela je prebacivanje sadašnjih pristiglih u vojnu bazu „Pratika di Mare“, potom na sever Italije u Pijemonte i Lombardiju, jer je Sicilija toliko prenatrpana da tamošnje vlasti vape za pomoć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024