TROVANJEM "GASE" ŠKOLOVANJE DEVOJČICA? Prva hapšenja širom Irana

I.S.

08. 03. 2023. u 16:02

ZBOG trovanja više od 5.000 učenika, uglavnom devojčica, u 230 škola, u 25 pokrajina u Iranu, juče su počela hapšenja osumnjičenih. Iransko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da su "trojica članova tima sačinjenog od četiri osobe u pritvoru". Utvrđeno je da "je njihova veza sa stranim disidentskim medijima razotkrivena".

ТРОВАЊЕМ ГАСЕ ШКОЛОВАЊЕ ДЕВОЈЧИЦА? Прва хапшења широм Ирана

Foto: Printskrin/Twitter/@@IranIntl_En

Mohamed Hasan Asferi, član Istražne komisije iranskog parlamenta za slučajeve trovanja, istakao je da se podaci o trovanju đaka odnose na period od 30. novembra 2022. do 6. marta. U poslednja tri meseca učenice su prijavljivale da osećaju miris pomorandže ili pokvarene ribe pre nego što bi se razbolele.

Mahmud Sehamet, prorektor na Univerzitetu medicinskih nauka "Kohgilje-Bujer Ahmed", naveo je da su 43 učenika tri škole smeštena u bolnicu sa simptomima trovanja. Na desetine učenika hospitalizovano je u gradovima iranskih pokrajina Gulistan i Kohgilje-Bujer Ahmed, zbog sumnje na trovanje. Naveo je da je u poslednja tri dana hospitalizovano 280 učenika sa simptomima trovanja, a da je sedam učenika i dalje na lečenju.

- Postalo je očigledno da neki ljudi žele da se sve škole, naročito škole za devojke, zatvore - ponovio je svoju tvrdnju dr Junes Panahi, zamenik iranskog ministra zdravlja. - Korišćene hemikalije nisu vojnog tipa i javno su dostupne. Učenicama, na sreću, nije potrebno invazivno lečenje. Najvažnije je ostati pribran.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!