NATO JAČA ISTOČNO KRILO: Američki tenkovi i borbena vozila stižu u Rumuniju

Novosti online

03. 03. 2023. u 08:04

U GRČKU luku Aleksandropolis 7. marta, a to znači naredne nedelje, uploviće američki logistički brod USNS Brittin (T-AKR 305). U pitanju je RO-RO tip plovila koji će iskrcati tenkove Abrams M1, borbena vozila pešadije Bredli M2 i M3, kao i laka oklopna vozila M1117 i Hamvi.

НАТО ЈАЧА ИСТОЧНО КРИЛО: Амерички тенкови и борбена возила стижу у Румунију

Foto Tanjug/AP

Sva borbena tehnika biće upućena u 95. vazduhoplovnu bazu rumunskog ratnog vazduhoplovstva koja se nalazi između gradova Bakau i sela Nikolaj Balčesku. Inače, ova vazduhoplovna baza je dom lovačke i helikopterske eskadrile i u kojoj do sad nije bilo američke vojske, ali ni pripadnika ostalih članica NATO-a.

NATO snage nalaze se i uostali bazama Fetesti, Kampia Turzi, Brašov, Činku i Malina u kojima je takođe razmeštena rumunska vojska i koje su udaljene od Bakaua.

Zašto je ova baza veoma važna za NATO?

Prema dobor upućenima, baza Bakau može postati centar odakle oprema može otići u nekoliko pravaca, jedan je prema zapadu železnicom preko Mađarske, Slovačke, Češke u Poljsku, drugi u zapadnu Ukrajinu ili na Jug u Odesku i Nikolajevsku oblast preko Moldavije ili jednostavno raspoređivanje uz samu granicu sa Moldavijom u slučaju eksalacije krize u Pridnjestrovlju ili napada Ukrajine na vojno skladište Kobasna.

Mnoge informacije ukazuju da je u pitanju više raspoređivanje zbog krize u Moldaviji, jer je zabeleženo pomeranje trupa rumunske vojske, iako je tamošnje ministarstvo odbrane demantovalo te navode.

U slučaju Moldavije u ovoj bazi mogla bi da se formira bataljonsko-taktička grupa snaga za brzo reagovanje, koja bi u slučaju nekog otvorenog konflikta mogla da uđe u Moldaviju i u tu svrhu raspolaže sa preko potrebnim sredstvima za brzu reakciju u slučaju poziva tamošnjih vlasti zbog delovanja proruske opozicije i eskalacije intenzivnog sukoba u Pridnjestrovlju.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

OVAKO RUSI NAVODE DRONOVE KAMIKAZE NA NEPRIJATELjSKE POLOŽAJE: Novi snimak MO Rusije iz borbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ŠTA ĆE REĆI RUSI? Skandalozno izvinjenje reprezentativca Albanije koji je prostački vređao Srbiju