RAT U UKRAJINI: Ruske snage digle u vazduh ključni most do Bahmuta; (FOTO/VIDEO)

Novosti online

03. 03. 2023. u 06:53 >> 00:15

RAT u Ukrajini ušao je u 373. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге дигле у ваздух кључни мост до Бахмута; (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

Najnoviji izveštaj sa fronta

Rusija koncentriše svoje glavne napore na ofanzivu na Kupjanskom, Limanskom, Bahmutskom, Avdejevskom i Šahtjorskom pravcu, - glavne stavke iz rezimea Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine u nastavku:

 

Moskva: Britanija je "izmislila" incident u Solsberiju da bi optužila Rusiju

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva su "izmislile" hemijski incident u Solsberiju kako bi počele da pripremaju stanovništvo zemlje za sukob sa Rusijom, saopštila je ruska ambasada u Velikoj Britaniji, prenosi Tas.

- U 2018. ova provokacija je možda izgledala kao jednokratni incident koji je korišćen da bi se ugušili konstruktivni elementi koji su podržavali odnose Rusije i Velike Britanije u to vreme - saopštila je ambasada.

- Sada shvatamo da London od samog početka nikada nije imao nikakav interes za utvrđivanje istine. Hemijski incident u Solsberiju je namerno izmišljen kako bi počela priprema stanovništva i saveznika Velike Britanije za obračun sa Rusijom - navodi se u saopštenju.

Bahmut je potpuno izlolovan

Nikakvo snabdevanje Ukrajinaca municijom i pojačanje više nije moguće.

Artiljerija PMC „Vagner“ gađa puteve snabdevanja i povlačenja Ukrajinaca iz Bahmuta. Putevi su danonoćno u zoni udara.

 

Državni tužilac SAD nenajavljeno posetio Ukrajinu

Zvaničnik Ministarstva pravde SAD saopštio je da je državni tužilac SAD Merik Brajan Garlend danas nenajavljeno posetio Ukrajinu.

Ovo putovanje nije najavljeno iz bezbednosnih razloga, dodaje se u saopštenju.

Garlend je u Lvov stigao na poziv državnog tužioca Ukrajine, a zajedno sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim je učestvovao na konferenciji "Ujedinjeni za pravdu."

Zvaničnik Ministarstva pravde SAD je dodao da je Garlend "potvrdio našu odlučnost da se Rusija optuži za zločine počinjene u njenoj nepravednoj i ničim isprovociranoj invaziji na suverenu susednu zemlju", prenosi Ej-Bi-Si.

Bajden i Šolc razgovaraju u Vašingtonu, glavna tema Ukrajina

Glavna tema današnjeg sastanka predsednika SAD Džozefa Bajdena sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Vašingtonu je situacija u Ukrajini.

Bajden i Šolc su se pre privatnog sastanka obratili medijima u Ovalnom kabinetu, prenosi Rojters.

- Napravili ste iskorak i vojno pomogli Ukrajinu. Pored vojne podrške, vaša moralna podrška Ukrajincima je bila i još uvek je apsolutna. Apsolutna - saopštio je Bajden Šolcu u Ovalnom kabinetu, prenosi Si-En-En.

Bajden je dodao da "zna da je to bilo jako teško" za Nemačku.

Predsednik SAD je izjavio i da su njegova i Nemačka usklađene po pitanju Ukrajine, što čini NATO jačim, prenosi Rojters.

Šolc je izjavio da je veoma važno da se pošalje poruka da će saveznici nastaviti da podržavaju Ukrajinu "koliko god to bude potrebno i neohodno".

- Ovo je veoma, veoma važna godina zbog veoma opasne pretnje miru koja dolazi od invazije Rusije na Ukrajinu, i zaista je važno to da smo delovali zajedno, da smo se organizovali u korak i da smo učinili izvodljivim da možemo dati neophodna podrška Ukrajini za sve ovo vreme - rekao je Šolc.

Bajden pred sastanak sa Šolcom: SAD i Nemačka usklađene po pitanju Ukrajine

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je pred sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom da su SAD i Nemačka usklađene po pitanju Ukrajine, što čini NATO jačim.

Šolc je izjavio da je veoma važno da se pošalje poruka da će saveznici nastaviti da podržavaju Ukrajinu, preneo je Rojters.

FOTO: AP/Tanjug

Rusija: SAD odgovorne za napad u Brjansku

Ambasador rusije u SAD Anatolij Antonov rekao je da su američke vlasti odgovorne za teroristički napad u Brjanskoj oblasti, jer su njegovi izvršioci inspirisani podrškom Ukrajine iz SAD.

- Vašington stoji iza leđa tih koji su pucali u civile, što znači da je on odgovoran za te zločine. Krv žrtava je već na rukama Sjedinjenih Država - rekao je Antonov novinarima, prenose RIA Novosti.

Zvaničnik EU upozorio Kinu na sankcije ako pređe "crvenu liniju" i naoruža Rusiju

Zvaničnik Evropske unije izjavio je danas da bi se smatralo apsolutnim prelaskom "crvene linije" ako bi Kina slala oružje Rusiji i da bi u tom slučaju EU odgovorila sankcijama prema Pekingu.

Komentari odražavaju izjave nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je juče upozorio Peking da ne pruža takvu pomoć Moskvi dok Rusija nastavlja da ratuje u Ukrajini.

- Ne isporučujte oružje agresoru Rusiji - rekao je Šolc, prenosi Rojters.

Ukrajinci nemaju kud

Svi putevi za snabdevanje i povlačenje ukrajinske vojske iz Artjomovska (ukrajinski naziv – Bahmut) nalaze se u dometu vatre artiljerije grupe „Vagner“, rekao je za Sputnjik pripadnik „Vagnera“ koji izvršava niz zadataka u tom pravcu.

- Uspešno smo zauzeli brdo, uzvišenje koje je bilo strateško za to područje. Sa tog mesta se vidi okolina i svi prilazni putevi severno od Bahmuta. Vidimo da se tim prilaznim putevima više ne može prolaziti onako kako bi to protivnik želeo - rekao je borac.

Kako je dodao, snage grupe „Vagner“ trenutno odsecaju ukrajinsku vojsku od puteva snabdevanja iz grada Časova Jara kod Artjomovska.

Amerika šalje novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 400 miliona dolara

SAD će poslati Ukrajini novi paket vojne pomoći u vrednosti od 400 miliona dolara, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

FOTO: AP/Tanjug

Kako je rekao, u planu je da se ukrajinskoj vojsci isporuči municija za višecevne raketne lansere „hajmars“, za haubice, a ujedno će biti isporučena i oklopna vozila „bredli“.

Takođe, deo sredstava biće utrošen na obuku ukrajinskih vojnika, za potrebe tehničke podrške, kao i za logistiku isporuke naoružanja.

Blinken je dodao da je u pitanju 33. paket vojne pomoći koje SAD isporučuju Ukrajini od avgusta 2021. godine.

Uzbuna za vazdušnu opasnost u više ukrajinskih regiona

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u više ukrajinskih regiona, saopštilo je Ministarstvo za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Kako se navodi, sirene su se oglasile u Kijevskooj oblasti, ali i u Černjigovskoj, Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Poruka ruskog predsednika posle terorističkog napada u Brjanskoj oblasti

 

Ukrajina ojačala odbranu energetskih objekata

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj izjavio je da je ukrajinska vojska ojačala odbranu energetskih objekata širom zemlje.

- Počeli smo sa postavljanjem betonskih konstrukcija, sa prebacivanjem određenih objekata ispod zemlje kako ni rakete, ni dronovi ne bi mogle da ih oštete - objasnio je.

Prema njegovim rečima, preduzete su i određene tehnološke mere kako bi se zaštitili objekti koji proizvode struju.

- Mnoge elektrane su opremljene protivvazduhoplovnim sistemima - dodao je.

FOTO: AP/Tanjug

Ukrajinske snage uskoro će predati Artjomovsk

Situacija u Artjomovsku (ukrajinski naziv – Bahmut) iz dana u dan postaje sve teža za ukrajinske jedinice, saopštio je dopisnik britanske televizije „Skaj njuz“ Aleks Rosi.

- Pošto se situacija u razrušenom gradu Bahmutu iz dana u dan pogoršava, izgleda da je neizbežno da će uskoro pasti - smatra Rosi i dodaje da je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi.

Prigožin se obratio Zelenskom

 

Deserogodišnji Fjodor se oporavlja

 

Najvažnije iz brifinga ruske vojske za prethodni dan:

- U pravcu Krasnog Limana likvidirano je preko 200 ukrajinskih vojnika;

- U pravcu Kupjanska ubijeno je ili ranjeno skoro 100 neprijateljskih vojnika, a uništeni su i tenk, 3 oklopna vozila pešadije, samohodna haubica „akacija“ i višecevni bacač raketa„grad“;
- U pravcu Donjecka likvidirano je skoro 210 ukrajinskih vojnika, a uništeno je i 5 borbenih oklopnih vozila, poljska samohodna artiljerijska haubica „kraba“;
- Gubici ukrajinskih snaga u pravcu južnog Donjecka i Zaporožja premašili su 70 ljudi;- U pravcu Hersona likvidirano je skoro 60 ukrajinskih vojnika, a uništene su i artiljerijsko oruđe „gvozdika“, haubice „giacint-b“, „msta-b“ i 3 haubice D-30;
- Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na području grada Krasnoarmejska (DNR) oborili su ukrajinski avion SU-24;
- Na području naselja Avdejevka u DNR uništen je mobilni komunikacioni punkt 110. mehanizovane brigade ukrajinske vojske;- U DNR, LNR i Hersonskoj oblasti uništeno je 18 ukrajinskih dronova;

Oboren avion iznad Jenakijeva

Iznad Jenakijeva u Donjeckoj Narodnoj Republici oboren je avion, izjavio je gradonačelnik grada Roman Hramenkov.

- Iznad teritorije grada oboren je avion. Molim sve da se sklone sa ulice. Utvrđujemo šta se dogodilo - napisao je gradonačelnik na Telegram kanalu.

Gradonačelnik je istakao da su se piloti palog aviona katapultirali i da na zemlji nema povređenih.

Hramenkov je naglasio da je, neusmnjivo, reč o vojnom avionu.

"NATO morao da zna za diverziju u Brjanskoj oblasti"

NATO je morao da zna za diverziju koja se spremala u Brjanskoj oblasti, izjavio je savetnik vršioca dužnosti lidera DNR Jan Gagin.

- Uveren sam da su šefovi iz NATO morali znati za tu akciju, za to da je bila pripremana i protiv koga je bila usmerena. Ovo je klasičan teroristički akt - rekao je Gagin za TV „Rusija 1“.

Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, ovakva taktika je „već poznata iz Čečenskog rata, kao i ratova na Bliskom Istoku, Africi“.

Kremlj: Bez odluka o uvođenju ratnog stanja u pograničnim oblastima sa Ukrajinom

Teroristički akt u Brajnskoj oblasti će biti istražen, biće donete mere kako se slični događaji ne bi dogodili u budućnosti, izjavio je portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov.

 - Trenutno su u toku istražne radnje, naše bezbednosne službe rade, najpre treba sve precizno utvrditi, a nakon rezultata istrage biće doneti zaključci - poručio je portparol, odgovarajući na pitanje da li se planira priznavanje grupe odgovorne za napad kao terorističke organizacije.

On je, komentarišući jučerašnju inicijativu čečenskog lidera Ramzana Kadirova istakao da nisu donete nikakve odluke povodom uvođenja ratnog stanja u regionima Rusije koji se graniče sa Ukrajinom, to je prerogativ ruskog predsednika.

Kadirov je nakon terorističkog akta predložio da se u nekim ruskim regionima uvede ratno stanje sa maksimalnim nivoom reagovanja umesto do sada uspostavljenog srednjeg nivoa.

 

Ukrajinska vojska uništila praktično sve mostove na prilazima Artjomovsku

Ukrajinska vojska je uništila praktično sve mostove na prilazima Artjomovsku, rekao je pripadnik "Vagnera" za medije.

Prilikom povlačenja ukrajinska vojska diže sve u vazduh, uništava infrastrukturu pokušavajući da nas zadrže, rekao je taj borac.

 

Ukrajinska vojska pucala na službenike obezbeđenja Zaporoške nuklearke

Zaposleni u službi bezbednosti Zaporoške nuklearne elektrane bili su meta napada ukrajinske strane, Rusija sprema notu u vezi sa ovim incidentom, izjavio je savetnik direktora koncerna „Rosnergoatom“ Renat Karčaa.

On je objasnio da su se juče tokom obezbeđenja rotacije inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearki, saradnici službe bezbednosti našli bukvalno pod automatskom vatrom.

Karčaa ističe da su dvojica zaposlenih nepovređeni. Prema njegovim rečima, čak ni predstavnici ukrajinske strane, koji su učestvovali u procesu rotacije, „nisu shvatali šta se dešava“, što ukazuje na „potpuno odsustvo kontrole“ na ovom delu kontakt-linije.

 

Ukrajinska policija: Ruske snage digle u vazduh ključni most do Bahmuta

Ruske snage digle su tokom noći u vazduh ključni most koji povezuje opkoljeni grad Bahmut na istoku Ukrajine sa obližnjim selom Hromovo, saopštila je ukrajinska policija.

U policiji u gradu Konstantinivka za CNN su izrazili nadu da će most biti popravljen narednih dana, jer je reč o vitalnoj saobraćajnici za izvlačenje civila i dopremanje zaliha kao što je municija.

Most je ujedno i poslednji glavni put snabdevanja od Bahmuta do grada Časiv Jar.

Vojska i dalje može da pristupi Bahmutu kroz polja, saopštila je policija.

Bahmut je saobraćajno čvorište i preko njega se vrši snabdevanje ukrajinskih trupa na istoku zemlje.

U Donjeckom regionu na snazi je obavezna evakuacija, a oko 5.000 ljudi ostalo je u Bahmutu, navode ukrajinski zvaničnici.

Južna Koreja još bez odluke o slanju smrtonosnog oružja Kijevu

Južna Koreja još nije odlučila hoće li slati Ukrajini smrtonosno oružje, izjavio je premijer zemlje Han Dok Su u intervjuu za Si-En-En.

 - Mislim da to neće biti sada - rekao je ministar.

Han Dok Su je istakao da Seul, istovremeno, pruža podršku Kijevu na druge načine, istakavši da su odlučili da ove godine uvećaju podršku za 130 miliona dolara.

 

Ukrajinske trupe ispalile su raketu AGM-88 HARM na Andrejevku u DNR

Ukrajinske trupe ispalile su projektil AGM-88 HARM na Andreevku, izvestilo je predstavništvo DPR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC) .

Pored toga, u 7.25 časova ukrajinske trupe su ispalile 6 raketa iz MLRS-a na naselje Harcizsk.

 

Proglašena vazdušna uzbuna širom Ukrajine

Širom Ukrajine objavljeno upozorenje o vazdušnim napadima.

Deo ukrajinskih jedinica dobio naređenje da odmah napusti Bahmut

Komandant ukrajinskih snaga izjavio je da je njegova jedinica dobila naređenje da odmah napusti Bahmut.

Podsetimo, član Odbora ukrajinske Rade za nacionalnu bezbednost i odbranu Sergej Rahmanjin izjavio je juče da je situacija u Bahmutu kritična i da, sa vojne tačke gledišta, nema svrhe braniti grad po svaku cenu. Glavni problem je što su ruske jedinice presekle sve puteve za snabdevanje Ukrajinaca.

Američka TV stanica Si-En-En objavila je izjavu jednog ukrajinskog vojnika koji je priznao da je situacija u tom gradu znatno gora nego što se to zvanično saopštava.

Bahmut se nalazi na teritoriji DNR pod kontrolom Ukrajinaca severno od Gorlovke.

 

Ukrajinski vojnici u Bahmutu očajni

Na društvenim mrežama pojavili su snimci iz Bahmuta u koji su juče, prema rečima Jevgenija Prigožina, ušli Vagnerovci.

Ukrajinski vojnici na jednom snimku govore kako su okruženi sa svih strana i da im je ostalo vrlo malo municije.

Drugi snimak prikazuje ukrajinskog vojnika koji trčeći napušta Bahmut i pritom šalje poruku svojoj majci ne verujući da je preživio.

 - Mama, živ sam, živ!!! - govori joj.

Ukrajinske trupe granatirale Donjeck

U 7.50 ukrajinske trupe ispalile su tri granate NATO kalibra 155 milimetara na Petrovski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

 - Zabeležena je vatra sa strane Oružanih snaga Ukrajine u pravcu: 7.50 – naselje Dalnee – grad Donjeck (Petrovski okrug): pale su tri granate kalibra 155 milimetara - saopštilo je predstavništvo u Telegram kanalu.

Petrovski okrug Donjecka nalazi se na zapadnoj periferiji administrativnog centra DNR, ovo je najudaljeniji deo grada od centra. Od 2014. godine, kada je DNR proglasila nezavisnost od Kijeva, ovo područje, počevši od linije dodira van grada Marinka, redovno su granatirale ukrajinske snage bezbednosti.

 

Vazdušna uzbuna objavljena u tri regiona Ukrajine

Upozorenje o vazdušnom napadu izdato je u Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koji kontroliše Kijev, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva digitalne transformacije.

Alarm je objavljen između 8.00 i 8.03 po moskovskom vremenu.

Ukrajinske trupe su granatirale Jasinovacki okrug

U 7.35 ukrajinski vojnici ispalili su osam granata NATO kalibra 155 milimetara na Jasinovacki okrug, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine ( JCCC ).

 - Zabeležena je vatra iz VFU (oružane formacije Ukrajine – prim. aut.) u pravcu: 7.35 – naselje Lastočkino – Jasinovacki okrug: ispaljeno je osam granata kalibra 155 milimetara -saopštilo je predstavništvo na Telegram kanalu.

Oružane snage Ukrajine granatirale su dva okruga Donjecka granatama NATO kalibra

Ukrajinske trupe ispalile su pet granata kalibra 155 mm na dva okruga Donjecka, javilo je predstavništvo DPR-a u JCCC na svom Telegram kanalu.

 - Posle 00.00 zabeleženo je granatiranje iz oružanih formacija Ukrajine u pravcu: 00.50 – naselje Orlovka – grad Donjeck (Kijevski i Kujbiševski okrug): ispaljeno je pet granata kalibra 155 milimetara - navodi se u saopštenju.

Rjapkov: Učestvovaćemo na izborima za Savet UN za ljudska prava

Rusija će, uprkos pritiscima Zapada, učestvovati na izborima za Savet UN za ljudska prava i pridržavaće se principa saradnje u Savetu, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjapkov, prenose RIA Novosti.

- Uprkos neviđenom pritisku na Rusiju, nameravamo da učestvujemo na predstojećim izborima za Savet, koji će biti održani na jesen tokom 78. zasedanja Generalne skupštine UN. U svim okolnostima, Rusija će dosledno podržavati principe saradnje i uspostavljanje konstruktivnog i uzajamnog poštovanja dijaloga u Savetu u interesu pronalaženja optimalnog rešenja za goruće probleme ljudskih prava - rekao je Rjapkov tokom 52. sednice UN za ljudska prava.

Prema njegovim rečima, Moskva smatra da je ključ za efikasnu reakciju na savremene izazove u oblasti ljudskih prava kolektivni odgovor članova međunarodne zajednice, pri čemu se mora voditi računa o interesima i pristupu svih država.

BONUS VIDEO:

RUSKI TENKOVI T-90M DEJSTVUJU U DONBASU: Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)