HOĆE DA SE OTARASE RUSA: Zapad se vodi logikom "bolje sprečiti, nego lečiti"

Novosti onlajn

02. 03. 2023. u 16:40

POLjSKA i Ukrajina pozvale su u četvrtak na međunarodne sankcije protiv ruskog sektora nuklearne energije.

ХОЋЕ ДА СЕ ОТАРАСЕ РУСА: Запад се води логиком боље спречити, него лечити

Foto arhiva

Rečeno je da se plaše da bi Rusija mogla na našteti energetskoj bezbednosti i privredi u Evropi ako se napadi na ukrajinska elektroenergetska postrojenja nastave, prenosi Rojters.

Evropska unija je prošle nedelje usvojila deseti paket sankcija protiv Rusije, ali nije uključila njen sektor nuklearne energije zbog protivljenja nekih zemalja članica EU.

- Ako želimo da razvijamo nuklearnu energiju, ... moramo suspendovati Rusiju u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) - rekla je Ana Moskva, poljska ministarka za klimu i životnu sredinu, na energetskoj konferenciji u Zagrebu.

- Moramo da prekinemo svaku nuklearnu saradnju sa Rusijom,... i verujem da će Evropa to uspeti. Nuklearni sektor treba da se nalazi na meti sledećeg paketa sakncija – ovo je budući izazov sa kojim treba da se suočimo bez obzira koliko težak bio - rekla je Moskva.

Moskva je dodala da ruska okupacija Zaporožja predstavlja "veoma ogromnu opasnost za naše ekonomije, naše društvo, našu bezbednost".

- Trebalo bi da se otarasimo Rusa u nuklearnom sektoru, u civilizovanom svetu oni ne mogu da budu prisutni kao poslovni partneri - rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko na istoj konferenciji u sredu. "Ruše sve, uništavaju svih sedam stubova nuklearne bezbednosti i sigurnosti".

Ukrajina je uspela da obnovi snabdevanje strujom svojih građana i sada radi na obnovi mreže sa američkim partnerima, uzimajući u obzir sve moguće vojne rizike koje predstavlja Rusija, rekao je Galuščenko na ministarskom sastanku Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TECC).

BONUS VIDEO: OVAKO RUSI NAVODE DRONOVE KAMIKAZE NA NEPRIJATELjSKE POLOŽAJE - Novi snimak MO Rusije iz borbe

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri