RUSKI GENERAL UPOZORAVA: SAD planiraju provokaciju upotrebom toksičnih hemikalija u Ukrajini

Novosti online

28. 02. 2023. u 09:23

SJEDINjENE Američke Države nameravaju da organizuju provokaciju u Ukrajini upotrebom toksičnih supstanci, okrivljujući pri tome Rusiju, saopštio je na konferenciji za medije načelnik Snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.

РУСКИ ГЕНЕРАЛ УПОЗОРАВА: САД планирају провокацију употребом токсичних хемикалија у Украјини

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema njegovim rečima, 22. februara je jedna uticajna američka nevladina organizacija održala konferenciju o događajima u Ukrajini. Na ovom događaju je bivši američki ambasador u Moskvi Džon Salivan dao izjavu u kojoj je, između ostalog, rekao da „ruske trupe planiraju da upotrebe hemijsko oružje u zoni specijalne vojne operacije“.

 - Ovu informaciju smatramo kao nameru samih Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saučesnika da izvrše provokaciju u Ukrajini koristeći toksične hemikalije - rekao je Kirilov.

Kako je naveo oficir, SAD očekuju da u uslovima borbenih dejstava međunarodna zajednica neće moći da organizuje efikasnu istragu o njihovoj hemijskoj provokaciji. Prema američkom planu, u tom slučaju će pravi organizatori i izvođači moći da izbegnu odgovornost, a krivica će biti svaljena na Rusiju.

Istovremeno, Zapad je već isporučio hemikalije Ukrajini.

 - Ministarstvo odbrane je dobilo informacije da je 10. februara 2023. godine u Ukrajinu (Kramatorsk) stigao voz, u čijem se jednom vagonu nalazio tovar hemijskih supstanci, u pratnji grupe stranih državljana. Vagon je otkačen i odvučen na teritoriju kramatorskog metalurškog kombinata „Kujbišev“, gde su pod kontrolom Službe bezbednosti Ukrajine i predstavnika komande Oružanih snaga Ukrajine hemikalije istovarene - rekao je general.

Prema njegovim rečima, tovar se sastojao od 16 hermetički zatvorenih metalnih kutija, od kojih je osam imalo znak za hemijsku opasnost, natpis „BZ“ i oznaku sa dve crvene linije, što odgovara klasi otrovnih materija sa privremenim detoksikacionim dejstvom. Pet sanduka imalo je oznaku „C Riot“, a tri su označene kao „CR Riot“ sa jednom crvenom linijom koja označava iritirajuća sredstva.

Hemikalije su utovarene na oklopna vozila američke proizvodnje, koja su u sastavu konvoja otišla do linije borbenih dejstava.

 - Osim toga, u Kramatorsku je 19. februara istovareno 11 vagona sa geler municijom sa posebnim oznakama. Ranije su takve granate u Sjedinjenim Američkim Državama unapređivane za podmuniciju sa tečnim recepturama iritanasa - dodao je Kirilov.

Prema njegovim rečima, granate su istovarene noću u predgrađu, a na vagonima su bile obeležene natpisima „Građevinski materijali“ i „Cement“.

NATO je takođe planirao da Ukrajini isporuči veliku seriju zaštitne opreme, dodao je on.

 - Prioritet imaju protivotrovi za organofosforne toksične supstance kao što su sarin i soman – 600 hiljada ampula, antikonvulzanti – tri miliona tableta, preparati za detoksikaciju iperita, luizita i derivata cijanovodonične kiseline inhibitora hloracetofenona – 750 hiljada bočica - precizirao je Kirilov.

Ovim zadatkom direktno se bavi Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe.

 - Istovremene isporuke toksičnih hemikalija i sredstava zaštite od njih ukazuju na pokušaj sprovođenja provokacija velikih razmera upotrebom vojne psihotropne otrovne supstance BZ tokom sukoba - primetio je Kirilov.

On je podsetio da je, u skladu sa Konvencijom o hemijskom oružju, BZ kontrolisana hemikalija i nalazi se na drugoj listi, a njegova upotreba je zabranjena članom 1 Konvencije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...