KIJEV PLANIRA NAPAD NA RUSIJU Zamenik šefa obaveštajaca Skibicki: Napašćemo Belgorodsku oblast, jer tu su skladišta oružja

Branko Vlahović

28. 02. 2023. u 07:56

UKRAJINSKA kontraofanziva trebalo bi da počne u proleće, a cilj je da se napravi proboj kroz ruske odbrambene linije kako bi se presekao kopneni pravac za Krim. Ali taj plan se može ostvariti ako Zapad pošalje obećanu vojnu pomoć.

КИЈЕВ ПЛАНИРА НАПАД НА РУСИЈУ Заменик шефа обавештајаца Скибицки: Напашћемо Белгородску област, јер ту су складишта оружја

Foto Tanjug/AP

Na drugoj strani fronta, ruski oficiri kažu da su dobro utvrdili položaje i da će biti spremno dočekana ta "gvozdena pesnica" koju najavljuju u Kijevu. Osim na zemlji, Rusi će ukrajinske tenkove i oklopna vozila dočekati i napadima helikoptera.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov požalio se novinarima italijanske "Republike" da još nisu dobili obećanu pomoć.

- Molio sam Deda Mraza (rukovodstvo u Vašingtonu) da što pre dobijemo "patriote" i avione F-16 kako bismo zaštitili svoj vazdušni prostor. Na zemlji ćemo imati tenkove "leopard", a molili smo da nam pošalju nova oklopna vozila "bredli", kao i "spartan" i "mastif" - rekao je Aleksej Reznjikov.

Zamenik šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe Vadim Skibicki kaže da će u predstojećoj ofanzivi napasti i objekte na teritoriji Rusije, u Belgorodskoj oblasti, jer se tamo nalaze skladišta sa oružjem. U ukrajinskom generalštabu su svesni da će Rusi pokušati da unište transportne komunikacije kojima dovoze vojnu tehniku i municiju.

Predsednik Donjecke narodne republike Denis Pušilin je kazao da izjave predsednika Ukrajine Zelenskog kako će zauzeti Krim nemaju nikakvu realnu osnovu, već su najobičnija propaganda kojom on pokušava da podigne moral svojim vojnicima i građanima.
Zasada je ruska vojska u boljoj poziciji jer je grad Artjomovsk opkoljen, što ne mogu da sakriju ni u Kijevu. Vode se žestoke ulične borbe u centru Artjomovska, koji je do rata imao oko sedamdeset hiljada stanovnika, a sada je avetinjski prazan. Ukrajinskoj vojsci je ostala još mogućnost da se povuče po šumskim putevima, jer slanje pojačanja tek mobilisanih vojnika samo povećava broj žrtava.

ALIJANSA ŠALjE SIGNAL PUTINU

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je izjavio da su zajedničke vežbe članica NATO na teritoiriji Poljske "jasan signal" ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da taj vojni blok nije tako slab kako se njemu činilo. Pistorijus misli da je posle početka rata u Ukrajini NATO pojačao povezanost svojih članica, pa je i čvršći nego ranije.

Istovremeno, rukovodilac Saveza oficira Bundesvera Andre Vjustner kaže za "Bild" da od oko 300 tenkova "leopard" koje ima Nemačka, samo 30 odsto je sad spremno za upotrebu. Berlin je obećao Kijevu 18 savremenih "leoparda". On ističe da ni sa drugim naoružanjem nemačke vojske situacija nije bolja.

U Luganskoj narodnoj republici, gde se nalazi više od 1.400 zarobljenih ukrajinskih vojnika, od kojih jedan broj ne želi da budu na spisku za razmenu, formira se dobrovoljački bataljon "Bogdan Hmeljnicki". Bivši ukrajinski tenkista Andrej Tiščenko biće na čelu tog bataljona.

- Shvatili smo da vlastima u Kijevu mi nismo potrebni, oni samo guraju na front ljude da ginu. U novi dobrovoljački bataljon "Bogdan Hmeljnicki" već se prijavilo 70 dobrovoljaca, od kojih je 95 odsto bivših ukrajinskih vojnih lica koji imaju ratno iskustvo. Svi koji budu u tom bataljonu dobiće rusko državljanstvo i potpisaće ugovor sa ruskom vojskom - objašnjava Tiščenko.

SIJARTO: EMBARGO MOSKVI NIJE REŠENjE

Uvođenjem novih antiruskih sankcija i dostavljanjem oružja Kijevu ne može se zaustaviti konflikt u Ukrajini. Jedino se pregovorima može doći do mira, smatra mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. On je kazao da zbog toga Budimpešta poziva da se što pre zaustavi vatra sa obe strane fronta.

- Žalosno je da, ako se zalažete za mir, odmah vas optuže da ste na strani Rusije. Mi smo na strani mira, jer želimo da prestanu da ginu ljudi. Nažalost, u sadašnjim uslovima voditi racionalni dijalog, male se šanse - objasnio je Sijarto.

Na strani Rusa u Zaporoškoj oblasti ratuje i dobrovoljački bataljon "Pavla Sudoplatova", u kojem je oko 600 stranaca iz raznih zemalja.

Da situacija na istočnom frontu za Kijev nije optimistična, dokaz je da je predsednik Zelenski smenio general-majora Eduarda Moskaljova sa mesta komandanta snaga na frontu u Donbasu.

Ruska vojska je juče nastavila da gađa ukrajinske vojne objekte. Pogođen je centar veze u Kijevskoj oblasti, kao i više radara. U Donjeckoj oblasti je ruska artiljerija pogodila ukrajinski PVO sistem "Buk-M1", kao i radar kojim se otkrivaju ciljevi koji nisko lete.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)