U ITALIJI I NA ČELU LEVICE OD DANAS ŽENA: Eli Šlain novi lider PD najveće opozicione partije

PRVI put u istoriji italijanske Levice na čelu najveće opozicione Partije, Demokratske partije (PD), za generalnog sekretara izabrana je na jučerašnjim izborima jedna žena Eli Šlai. Italijanski političar, deklarisani biseksualac je na veliko iznenađenje pobedila kandidata Stefana Bonaćini koji je slovio kao mogućni lider partije.

У ИТАЛИЈИ И НА ЧЕЛУ ЛЕВИЦЕ ОД ДАНАС ЖЕНА: Ели Шлаин нови лидер ПД највеће опозиционе партије

Foto: EPA

Šlain je poslanik u Skupštini od oktobra 2022, ima američko i italijansko državljanstvo, rođena je u Švajcarskoj, ima 37 godina, otac joj je politolog i američki akademik, porekolom Jevrejin aškenazi, majka Italijanka profesor za javno pravo.

Nova liderka PD završila je Pravni fakultet u Bolonji, već tokom studija započinje politički angažman kao aktivista levice, 2008. odlazi u Ameriku i učestvuje u kampanji predsednika Baraka Obame. Od 2014. do 2019. godine je evroparlamentarac za Italiju, 2020. se kandiduje i postaje potpredsednik regiona Emilia Romanja. 

U prvom  obraćanju posle pobede izjavila je "sada ćemo biti problem za Vladu Đorđe Meloni, organizovaćemo opoziciju za odbranu siromašnih, protiv Vlade koja ih pogađa, bićemo odbrana javnih škola, bićemo na barikadama prilikom svakog kresanja budžeta za zdravstvo". Šlajn je već najavila drugačiju partijsku politiku o migrantima, ona je za njihov prijem, takođe za pomoć Ukrajini i ukrajinskom narodu.

Đorđa Meloni je čestitala na pobedi porukom "nadam se da izbor jedne mlade žene na čelu PD može pomoći levici da gleda napred ne unazad".

Kandidat koji je izgubio je rekao: "Eli je bila sposobnija da  oslušne zahteve za obnovu Partije, osećam odgovornost da joj pružim ruku". Za njene političke istomišljenike i partijske lidere koji su se zahvalali Enriku Leti dosadašnjem sekretaru na radu, "to je početak nove ere i mlade žene koja započinje novi istorijski put demokratskog naroda".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju