HLADAN TUŠ ZA ZELENSKOG: Ukrajina može samo da sanja garancije od NATO-a

Novosti Onlajn

26. 02. 2023. u 16:00

PITANjE davanja Ukrajini mogućih garancija bezbednosti NATO-a nije igralo značajnu ulogu na sastanku nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim 9. februara u Parizu, javio je Rojters, pozivajući se na predstavnika nemačke vlade.

ХЛАДАН ТУШ ЗА ЗЕЛЕНСКОГ: Украјина може само да сања гаранције од НАТО-а

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

- Na nedavnom sastanku nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona sa ukrajinskim liderom Zelenskim, ovo pitanje uopšte nije igralo nikakvu ulogu - rekao je zvaničnik.

Istovremeno se ukazuje da poslednjih meseci nema pomaka u diskusiji o temi mogućih bezbednosnih garancija NATO-a za Kijev.

Kako je 13. februara rekao portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt, Berlin smatra da je prerano govoriti o konkretnim stvarima u vezi sa bezbednosnim garancijama za Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, još nema uslova za ozbiljne pregovore, ali Rusija navodno može da ih stvori. Hebeštrajt je takođe primetio da treće zemlje izražavaju spremnost za posredovanje, ali Berlin trenutno ne vidi „osnovne preduslove“ za takve kontakte.

Ranije je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin u intervjuu televiziji "Zvezda" rekao da je Moskva spremna za pregovore sa Kijevom, ali bez preduslova, na osnovu situacije na terenu. Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov istakao je da su ukrajinske vlasti u proleće prošle godine iznenada prekinule mirovne pregovore „kao po komandi odozgo“.

BONUS VIDEO: PRVI "LEOPARD" TENKOVI STIŽU U UKRAJINU - Transport sa aerodroma u Kanadi

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OLIMPIJSKI ŠAMPION ŠOKIRAO SVET: Video sankcije Rusima, pa uradio ovo