ČEŠKA JE UKRAJINI POSLALA STOTINE VOJNIH VOZILA: Fijala najavio - "Nastavićemo da pomažemo"

Tanjug

22. 02. 2023. u 21:42

ČEŠKI premijer Petr Fijala izjavio je danas da je Češka Ukrajini isporučila na stotinu komada teške vojne opreme tokom prošle godine, uključujući 89 tenkova, kao i da će nastaviti da podržava napore za pomoć Kijevu.

ЧЕШКА ЈЕ УКРАЈИНИ ПОСЛАЛА СТОТИНЕ ВОЈНИХ ВОЗИЛА: Фијала најавио - Наставићемо да помажемо

Foto Tanjug/AP

On je nakon sastanka zemalja istočnog krila NATO sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Varšavi rekao da će Alijansa ''braniti svaki pedalj zemalja članica'', prenosi Rojters.

Britanska agencija navodi da je Fijala prvi put javno objavio obim zaliha koje je njegova zemlja poslala Kijevu, precizirajući da je reč o 226 borbenih i oklopnih pešadijskih vozila, 38 haubica, 33 višecevna bacača raketa, šest PVO sistema i četiri helikoptera.

- Zahvaljujući naporima Češke, u Ukrajinu je do danas isporučeno na stotine teških vojnih vozila, više od milion raketa, protivtenkovskih granata, municije velikog kalibra, ukupne vrednosti oko 40 milijardi kruna (oko 1,8 milijardi dolara) - rekao je Fijala.

Američka ambasada u Pragu prošle nedelje je saopštila da će SAD obezbediti 200 miliona dolara Češkoj za vojnu nadogradnju i zamenu opreme poslate Ukrajini.

Fijala je najavio da će Češka nastaviti sa pošiljkama oružja i da će u narednim mesecima Ukrajini stići pomoć od više desetina milijardi kruna.

- 'To možemo da uradimo, ne samo zahvaljujući sopstvenoj rešenosti, već i zahvaljujući saveznicima koji daju finansijsku podršku, finansijska sredstva za modernizaciju vojske - zakjučio je Fijala.

 

BONUS VIDEO:

VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja