"VEROVATNO STE ČULI..." Reakcija Kremlja na ideju o sastanku Putina i Bajdena u Minsku

Novosti online

17. 02. 2023. u 12:15

KREMLj sumnja da će Vašington podržati inicijativu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka o sastanku lidera Rusije i SAD Vladimira Putina i Džozefa Bajdena u Minsku, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

ВЕРОВАТНО СТЕ ЧУЛИ... Реакција Кремља на идеју о састанку Путина и Бајдена у Минску

Foto AP

Naime, Lukašenko je izjavio da je spreman da se sastane sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Minsku, a da je jedna od varijanti da to učini zajedno sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

- To je nova inicijativa predsednika Belorusije. Verovatno ste čuli saopštenje Bele kuće da nije planirano da se predsednik SAD zaustavlja bilo gde osim u Poljskoj. Zato je malo verovatno da će Vašington pozitivno odgovoriti na tu inicijativu - rekao je Peskov.

Upitan da li je Rusija sa svoje strane spremna za takav sastanak, predstavnik Kremlja je kratko odgovorio:

- Predsednik Putin je uvek spreman za dijalog sa predsednikom Belorusije koji danas boravi u Moskvi - kazao je Peskov.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko doputovao je u radnu posetu Moskvi gde se očekuje da će se sastati sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, saopštio je Telegram kanal „Pul prvog“.

Kako se očekuje, lideri dve zemlje razgovaraće o strateškom partnerstvu i integracionoj saradnji u okviru Savezne države Rusije i Belorusije.

Ovo će biti prvi susret dvojice lidera u 2023. godini. Kako je ranije saopšteno, u 2022. godini Putin i Lukašenko su se sastali najmanje 10 puta i redovno su razgovarali telefonom o različitim pitanjima, uključujući bezbednost dve zemlje.

Bajden će od 20. do 22. februara boraviti u poseti Poljskoj gde će se sastati sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom i liderima zemalja „Bukureštanske devetke“ (Bugarske, Mađarske, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Češke i Estonije).

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: TUŽNA SLIKA IZ SVEMIRA: Satelitski snimci lokacija u Turskoj u blizini epicentra zemljotresa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave