ODBILI "TENKOVSKU KOALICIJU" ZAPADA: Ove zemlje neće isporučivati tenkove "Leopard 2" Ukrajini

Novosti online

15. 02. 2023. u 18:50

VLADE Holandije i Danske saopštile su da neće isporučiti tenkove "leopard 2" Ukrajini, prenosi nemački "Velt".

ОДБИЛИ ТЕНКОВСКУ КОАЛИЦИЈУ ЗАПАДА: Ове земље неће испоручивати тенкове Леопард 2 Украјини

Foto Tanjug/AP

Holandski premijer Mark Rute rekao je da su jedini tenkovi koje njegova zemlja može da obezbedi u teoriji, odnosno da iznajmi od Nemačke, 18 tenkova "leopard 2" i da oni zato nisu dostupni za Ukrajinu, prenosi "Kijev independent".

Danska vlada, koja poseduje 44 tenka u svom arsenalu, navela je da neće učestvovati u nemačkoj tenkovskoj koaliciji. Međutim, i Holandija i Danska su izdvojile finansijska sredstva za sređivanje 100 tenkova "leopard 1" u nemačkim skladištima.

Finska još nije obećala tenkove Ukrajini. List "Volstrit džornal" nedavno je citirao visokog zvaničnika NATO koji je rekao da se Finska verovatno neće obavezati na takvu obavezu sve dok im ne bude odobreno članstvo u NATO-u.

Nemačka je posle višemesečnog dvoumljenja i pritisaka saveznika ali i Kijeva, pristala da isporuči Ukrajini svoje tenkove "leopard 2" i dozvoli drugim zemljama da ih isporuče.

Ubrzo posle odluke Berlina, pojavili su se brojni problemi: prvo, sa manjkom municije, zatim sa zastarelom tehnologijom i na kraju sa generalnom nespremnošću saveznika da iscrpe svoje arsenale kako bi Ukrajini poslali pomoć.

Oglasio se i Kijev, koji je posle tenkova od Zapada zadražio i borbene avione, podmornice, brodove.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

SKANDAL NA ROLAN GAROSU! Zverev boluje od neizlečive bolesti, a u Parizu mu zabranili da primi terapiju