ODBILI "TENKOVSKU KOALICIJU" ZAPADA: Ove zemlje neće isporučivati tenkove "Leopard 2" Ukrajini

Novosti online

15. 02. 2023. u 18:50

VLADE Holandije i Danske saopštile su da neće isporučiti tenkove "leopard 2" Ukrajini, prenosi nemački "Velt".

ОДБИЛИ ТЕНКОВСКУ КОАЛИЦИЈУ ЗАПАДА: Ове земље неће испоручивати тенкове Леопард 2 Украјини

Foto Tanjug/AP

Holandski premijer Mark Rute rekao je da su jedini tenkovi koje njegova zemlja može da obezbedi u teoriji, odnosno da iznajmi od Nemačke, 18 tenkova "leopard 2" i da oni zato nisu dostupni za Ukrajinu, prenosi "Kijev independent".

Danska vlada, koja poseduje 44 tenka u svom arsenalu, navela je da neće učestvovati u nemačkoj tenkovskoj koaliciji. Međutim, i Holandija i Danska su izdvojile finansijska sredstva za sređivanje 100 tenkova "leopard 1" u nemačkim skladištima.

Finska još nije obećala tenkove Ukrajini. List "Volstrit džornal" nedavno je citirao visokog zvaničnika NATO koji je rekao da se Finska verovatno neće obavezati na takvu obavezu sve dok im ne bude odobreno članstvo u NATO-u.

Nemačka je posle višemesečnog dvoumljenja i pritisaka saveznika ali i Kijeva, pristala da isporuči Ukrajini svoje tenkove "leopard 2" i dozvoli drugim zemljama da ih isporuče.

Ubrzo posle odluke Berlina, pojavili su se brojni problemi: prvo, sa manjkom municije, zatim sa zastarelom tehnologijom i na kraju sa generalnom nespremnošću saveznika da iscrpe svoje arsenale kako bi Ukrajini poslali pomoć.

Oglasio se i Kijev, koji je posle tenkova od Zapada zadražio i borbene avione, podmornice, brodove.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi