KIJEV UGNJETAVA MAĐARE U UKRAJINI? Slučaj stigao do Venecijanske komisije

Novosti online

15. 02. 2023. u 17:35

PARLAMENTARNA skupština Saveta Evrope (PS SE) na inicijativu Mađarske i Rumunije obratiće se Venecijanskoj komisiji povodom pitanja položaja nacionalnih manjina u Ukrajini, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

КИЈЕВ УГЊЕТАВА МАЂАРЕ У УКРАЈИНИ? Случај стигао до Венецијанске комисије

Foto: Arhiva Novosti

 - Iskreno se nadamo da će međunarodna zajednica, Evropska unija i međunarodne organizacije primorati Ukrajinu da sprovede odluku komisije, kao što je to više puta bio slučaj u slučaju mađarskog zakonodavstva - rekao je ministar.

Po rečima Sijarta, u proteklih sedam ili osam godina mađarsko-ukrajinske odnose uglavnom je određivala politika Kijeva koji je „korak po korak kršio i oduzimao prava mađarskoj nacionalnoj zajednici“. Kako je kazao, konačna odluka komisije trebalo bi da bude doneta do juna ove godine.

Venecijanska komisija je savetodavno telo Saveta Evrope za ustavna pitanja. Komisija se bavi analizom zakona i nacrta zakona država članica koji utiču na pitanja ustavnog prava, uključujući izborne standarde, prava manjina itd.

Nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini Sijarto je saopštio da je Budimpešta spremna da preduzme mere ukoliko bude potrebna zaštita Mađarima koji žive u Zakarpatskoj oblasti.

Mađarske vlasti su više puta optuživale Kijev da ugnjetava Mađare u Zakarpatju, između ostalog i zbog „zakona o jeziku” koji je usvojen u Ukrajini 2019. godine.

Zakarpatje, koje je sada deo Ukrajine, bilo je u sastavu Mađarske do 1920. godine. Međutim, u Zakarpatskoj oblasti Ukrajine i dalje živi mađarska nacionalna manjina. Prema popisu iz 2001. godine, u toj oblasti je živelo oko 150.000 Mađara.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NEMAČKA NEZADOVOLJNA: Berbok - Ne možemo da prihvatimo da Kina uspostavlja bliže odnose sa Rusijom