AMERIČKI GIGANT PRED EK: Majkrosoft 21. februara osumnjičen za monopol

Tanjug

14. 02. 2023. u 20:00

MAJKROSOFT će uložiti poslednji napor u pokušaju da pred antimonopolskom komisijom EU na zatvorenom ročištu 21. februara, odbrani svoju ponudu od 69 milijardi dolara za kupovinu kompanije Activision-Blizzard, koja je tvorac popularne igrice „Call of Duty", saopštila je ta kompanija.

АМЕРИЧКИ ГИГАНТ ПРЕД ЕК: Мајкрософт 21. фебруара осумњичен за монопол

Foto: Tanjug/AP

Američka kompanija je zatražila saslušanje nakon što je dobila upozorenje Komisije za sprečavanje monopola o mogućim antikonkurentnim efektima posla.

U prigovoru koji je poslat američkom tehnološkom gigantu Komisija za sprečavanje monopola iznela je razloge zbog kojih bi kupovina kompanije Activision-Blizzard mogla ugroziti konkurenciju na tržištu video igara.

-Ovakav potez je posledica istrage o ugovoru sklopljenom u novembru, koju je pokrenula Evropska unija. Majkrosoft bi uskoro mogao da blokira pristup popularnoj franšizi kompanije Activision-Blizzard pod nazivom „Call of Duty“, navodi izvor blizak Komisiji.

Portparol kompanije potvrdio je da je zakazana usmena rasprava za 21. februar.

Majkrosoft, koji je proizvođač Xbox-a najavio je kupovinu Activision Blizzard-a u januaru prošle godine kako bi mogao da se takmiči sa liderima na tržištu igrica, kompanijama Tencent i Soni, ali je taj pokušaj blokiran regulativom u Evropi, Britaniji i Sjedinjenim Državama.

Očekuje se da će Majkrosoft ponuditi pravne lekove tokom saslušanja, koji bi doprineli realizaciji fer dogovora.

Evropska komisija za zaštitu konkurencije već je jednom onemogućila Majkrosoft u nameri da kupi kompaniju, kada je stala na put preuzimanju platforme GitHub. Članovi antimonopolske komisije kažu da bi strategija kompanije Majkrosoft mogla ugroziti konkurenciju na tržištu video igara za konzole i računare.

-To bi dovelo do skoka cena, pada kvaliteta i manje inovacija u radu proizvođača video igara, što bi negativno uticalo na potrošače, navode u Komisiji.

Američka federalna komisija za trgovinu zatražila je od suda u Vašingtonu da blokira dogovor o kupovini firme Activision-Blizzard, kako bi se izbegla šteta koju bi aranžman mogao doneti industriji video igara.

Navodi se da bi sklapanjem ugovora Majkrosoft imao mogućnost ograničavanja pristupa igre konkurentskim firmama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)