NE MOGU AVIONI, ALI MOŽE PVO: Ukrajincima stiže "IRIS-T" za odbranu

Novosti Onlajn

14. 02. 2023. u 10:34

NEMAČKA će isporučiti Ukrajini još dva sistema protivvazdušne odbrane „IRIS-T“ sledećeg meseca, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus po dolasku na sastanak ministara odbrane zemalja NATO-a.

НЕ МОГУ АВИОНИ, АЛИ МОЖЕ ПВО: Украјинцима стиже ИРИС-Т за одбрану

Foto printskrin tvzvezda.ru

- Prema mojim informacijama, to će se desiti u narednih mesec dana. Ali to zavisi i od mogućnosti odbrambene industrije - precizirao je Pistorijus.

Nemački ministar je dodao da je u Nemačkoj do sada obučeno oko 1.200 ukrajinskih vojnika za rukovanje različitim borbenim sistemima. Po njegovom mišljenju, obuka ukrajinskih vojnika je „od centralnog značaja“.

- Samo u Nemačkoj je do danas već 1.200 vojnika Ukrajine prošlo specijalnu obuku za rukovanje borbenim sistemima, bilo da se radi o (višecevnim raketnim sistemima) „mars“, (sistemima za protivraketnu odbranu) „patriot“, (borbenim vozilima pešadije) „marder“ ili, kako što je sada slučaj, (tenkovima) „leopard“ - rekao je Pistorijus.

„Oružje bez obuke nikome neće pomoći“, konstatovao je on.

Proizvodnja municija za tenkove

Nemački ministar najavio je i potpisivanje ugovora sa odbrambenom industrijom za proizvodnju municije za samohodni protivavionski tenk „gepard“ u Nemačkoj za naknadnu isporuku Ukrajini.

- Pregovaramo sa odbrambenom industrijom o tome. Ovo se odnosi na sve vrste municije... I mogu da kažem da su potpisani ugovori sa proizvođačima municije za „geparde“ u Nemačkoj - naglasio je on.

To, prema rečima ministra, znači da će Nemačka odmah obnoviti sopstvenu proizvodnju.

- (Proizvodnja) municije (koncerna) „Rajmetal“ za „geparde“ će biti pokrenuta odmah i veoma sam zadovoljan što je to bilo moguće, jer to obezbeđuje nezavisnost i još bolje bržu isporuku - ocenio je Pistorijus.

Prema njegovim rečima, to će omogućiti da se nezavisno od drugih zemalja od kojih je Nemačka ranije naručivala ove proizvode, Ukrajini isporučuje municija za ovaj sistem.

Ministar je velikim izazovom nazvao zaštitu ukrajinskog vazdušnog prostora snagama PVO, kao i potrebu za isporukama municije za ove sisteme. Prema njegovim rečima, ovu centralnu temu u poslednje vreme zasenila je rasprava o isporukama tenkova.

BONUS VIDEO: AKTIVNI PVO SISTEMI - Ruski Buk-M3 i Buk-M2 deluju u tandemu

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima