BUGARSKI POLITIČAR: Amerika želi da izbaci Rusiju sa energetskog tržišta Evrope

Novosti online

13. 02. 2023. u 22:05

SAD nastoje da sa energetskog tržišta EU, izjavio je bivši bugarski ministar energetike Rumen Ovčarov, komentarišući sankcije koje je prošle nedelje objavilo Ministarstvo finansija SAD protiv njega i još četvorice bugarskih bivših i sadašnjih zvaničnika.

БУГАРСКИ ПОЛИТИЧАР: Америка жели да избаци Русију са енергетског тржишта Европе

Foto AP

Kako se navodi u saopštenju američkog resora, kao ministar, Ovčarov je navodno više puta učestvovao u koruptivnim ugovorima sa ruskim kompanijama, primao mito za ugovore sa fiksnim iznosom za isporuku ruskog gasa i nuklearnog goriva. Bivši ministar navodno ima i ofšor račune, na koje je leglo „više od pet miliona evra”.

Prema rečima samog Ovčarova, ovakve optužbe sa američke strane nisu neka vrsta zavere protiv njega lično.

-Zar ne razumete šta je u pitanju?... Cilj je vrlo jednostavan – Rusiju treba izbaciti iz snabdevanja energentima ne samo Bugarske, već i cele Evropske unije. Neko je shvatio da je na čisto konkurentskoj ekonomskoj osnovi nemoguće izaći na kraj sa ruskim energentima, jer su jeftiniji i sigurni, rekao je Ovčarov.

On je napomenuo da je prvi deo ove „misije“ sprovela vlada Kirila Petkova – u aprilu prošle godine prekinute su isporuke ruskog gasa po ugovoru sa Gaspromom. Kao rezultat obustave takvih isporuka Bugarskoj, prema rečima Ovčarova, tokom proteklih meseci, preplata za gas je iznosila više od 1,2 milijarde leva (više od 600 miliona evra).

-Sada je na dnevnom redu drugi zadatak – Rusija mora da bude izbačena iz snabdevanja nuklearnim gorivom i da se naša nuklearna energija potpuno zaustavi, rekao je Ovčarov i dodao da zato SAD pokušavaju da spreče ljude poput njega da govore.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - TENKOVSKI MANEVRI U LENjINGRADSKOM REGIONU:Posade u ruskim tenkovima T-90M vežbaju gađanje u pokretu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri